Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Leosztották az első brüsszeli kétmilliárdot

2003.10.06. 10:31
Papíron már megvan, hogy pontosan mennyi uniós felzárkóztatási támogatásra jogosult Magyarország 2004 és 2006 között, és azt a pénzt nagyjából milyen területeken fogja elkölteni. A múlt heti megállapodáson közel 2 milliárd euró felosztásáról született döntés. Ehhez még hozzá kell adni további 1,1 milliárd eurót, amelyet környezetvédelmi és közlekedési beruházásokra kapunk az Európai Uniótól. Kérdés - nyilatkozta a Bruxinfónak a területért felelős uniós biztos -, hogy fel tudjuk-e venni ezt a sok pénzt.
Az említett körülbelül 2 milliárd euró a Bruxinfo értesülései szerint a következőképpen oszlik meg. A legtöbb pénzt - a források 62,1 százalékát - beruházások finanszírozására fordíthatja hazánk, amit az európai regionális fejlesztési alapból folyósítanak. A támogatások 22 százaléka az európai szociális alapból, közel 16 százaléka a mezőgazdasági orientációs alapból és 0,22 százaléka a halászati alapból származik majd. Az öt program közül a gazdasági versenyképességre jut a források legnagyobb aránya, 21 és fél százaléka. Az úgynevezett strukturális alapokból támogatott projektek költségeinek 75 százalékát az Unió fedezi, 25 százalékát pedig a hazai költségvetés teremti elő.

Miként szakértők emlékeztetnek rá, ettől kezdve már csak Magyarországon - a benyújtott projektek minőségén és a magyar hatóságok gyorsaságán - múlik az, hogy sikerül-e lehívni a hazánk számára 2004 és 2006 között "megpántlikázott", jelenlegi árakon számolva körülbelül 3 milliárd eurót. "Azt szeretném, ha egyetlen euró sem maradna vissza Brüsszelben. Európa újraegyesítése nagyrészt ezeknek a programoknak a sikerétől függ" - szögezte le a Bruxinfónak adott interjújában Michel Barnier regionális politikáért felelős uniós biztos.

Az uniós követelményeknek nem megfelelő projektek mellett az olajozatlanul működő intézményi háttér lehet a másik banánhéj, amelyen a pénzek időben történő lehívása elcsúszhat. Ha a pályázatok kiírásáért és elbírálásáért, illetve az ellenőrzésért felelős szervek lassú tempóban végzik a munkájukat, akkor annak könnyen pénzveszteség lehet a vége. A krónikusan gyenge pontok közé tartozik a pénzügyi ellenőrzés is - ezt Magyarország esetében két európai bizottsági jelentés is keményen bírálta.

A támogatások kifizetésének megkezdésével egyébként nem kell majd megvárni a jövő év május elsejei csatlakozást. A közösségi támogatási keretbe illeszkedő projektekre ugyanis január 1. és május 1. között minden költség elszámolható. A pályázati felhívásokat az EU közbeszerzési szabályaival összhangban már idén ki lehet írni és ezek gyors elbírálása esetén a végső kedvezményezettek akár már januárban megkaphatják az első kifizetési részletet. A költségvetésnek ezt meg kell előlegeznie, hiszen az Európai Uniótól a dolgok jelenlegi állása szerint 2004 júniusában vagy júliusában utalják át a Nemzeti Alap számlájára az első kifizetést. A legoptimistább forgatókönyv szerint a strukturális alapokból finanszírozott beruházásoknál akár már áprilisban meg lehet tenni az első kapavágást - vélik szakértők.

Miközben bizottsági tisztviselők alapvetően elégedettek a felkészülés jelenlegi ütemével a csatlakozó országokban, felhívják a figyelmet arra, hogy még rengeteg munka van hátra. Majdnem minden országon számon kérik például a közbeszerzési szabályok és a környezetvédelmi előírások uniós normáknak megfelelő módosítását.