Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Brüsszel eljárásra is kész, hogy kikényszerítse az energialiberalizációt

2005.12.01. 17:04
Az áram- és gázpiac liberalizációját sürgette az Európai Bizottság a csütörtöki brüsszeli energiaügyi miniszteri találkozón, mondván a legtöbb tagállam nem hajtotta végre rendesen a piacnyitást előíró uniós irányelveket. A Bizottság vizsgálattal és eljárással is fenyegetőzik, Magyarországon is nyomoznak.
Az Európai Bizottságnak régi fájdalma, hogy az energiapiaci nyitás nagyon lassan valósul csak meg az Unióban, mind a tagállamok közt, mind az egyes tagállamokon belül, holott a tagok elfogadták az erre vonatkozó irányelveket. Hivatalos brüsszeli eljárás zajlik is több állam ellen az irányelvek lassú vagy rossz végrehajtása miatt.

Az energiaügyi tanács csütörtöki ülése, ahol a 25 miniszter volt jelen, nem volt túl konkrét, az ülést a "politikai vita" kategóriában tartották, semmilyen érdemi döntés nem volt. Elvileg minden tagállam egyetért a minél nagyobb arányú nyitással - a már elfogadott irányelvekkel összhangban -, de a konkrét probléma már nem ez, hanem a végrehajtás. Az ülés csak arra volt jó, hogy a Bizottság újra előadja aggodalmait.

Nálunk a termelők és az MVM hosszútávú megállapodásaival van baj

Ami konkrétan a magyarországi piacliberalizációt illeti, Budapestnek nincsen formális adóssága az uniós irányelvek végrehajtását illetően, legalábbis jogilag. A gyakorlatban ugyanakkor nehéz nyitott piacról beszélni, mert az energiatermelők és az Magyar Villamos Művek Rt. közti hosszútávú, garantált árú szerződések lefedik az egész energiapiac mintegy 80 százalékát. Nincs tehát igazán szabad verseny a szolgáltatók közt.

Ebben az ügyben az Európai Bizottság már vizsgálódni is kezdett november elején. Brüsszelnek kételyei vannak azt illetően, hogy ezek a hosszútávú szerződések összeegyeztethetőek-e az uniós állami támogatási szabályokkal. A szerződések elvileg 2015-ben kezdenek csak lejárni, és noha elméletileg újra lehetne őket tárgyalni, ettől a legtöbb fél elretten. A Bizottság versenyügyi főigazgatósága, élén az ultraliberálisként számontartott holland Neelie Kroes biztossal, más államokban is nyomoz és hivatalos eljárásokat helyezett kilátásba, ami a liberalizáció végrehajtását illeti.