Lehel
17 °C
27 °C

Milliókat kaszálnak a harácsoló EP-képviselők

2004.03.29. 16:31
Egy osztrák EP-képviselő hétfőn új adatokkal támasztotta alá a Brüsszelben folyó harácsolás tényét. Hans-Peter Martin 2001 februárja óta figyelemmel kísérte kollégái részvételét az üléseken, s a látottakat egybevetette a fölvett napidíjak listájával. Eszerint három év alatt több mint 7200-szor fordult elő, hogy képviselők a bizottsági vagy plenáris ülésen való megjelenés nélkül vették föl a napidíjat. A kár mintegy 1,9 millió euró (485 millió Ft).
A visszaélésnek persze az uniós és parlamenti szabályok is kedveznek. Egyikük például kimondja, hogy az EP képviselőit akkor is megilleti a "jelenlét" fejében kifizetett napidíj, ha valami okból elmarad a megjelenésükkel megtisztelt bizottsági vagy frakcióülés.

Naponta fizetnek, érdemi munka nélkül

Friss példa március elejéről, az EP szocialista frakciójából: a meghirdetett ülést törölték, a kijelölt levezető elnök, az osztrák Hans-Peter Martin bekérte a jelenléti ívet, hogy a táskájába tegye. Ekkor odaugrott hozzá a terembe éppen belépő Willi Görlach német képviselő, kirántotta az ívet kollégája kezéből, és gyorsan rákanyarította a nevét. A mutatvány 262 eurót (66.800 Ft) ért a német SPD képviselőjének.

Amúgy kár volt a "gőzért": Görlachnak elég lett volna fölmennie a parlamenti székház harmadik emeletére, s ott aláírni egy általános jelenléti ívet. Ennek fejében azonnal megkaphatta volna a napidíjat, függetlenül attól, hogy érdemi munkát végez-e aznap a székházban.

Strómanok írnak alá

"Az iroda előtt tilos fényképezni!" - rivallt rá a Stern fotósára a napidíját éppen átvenni érkező James Elles brit honatya. Ő legalább vette a fáradságot, hogy személyesen jöjjön a pénzért. Brüsszeli pletykák szerint szép számmal vannak olyan EP-képviselők, akik maguk helyett "strómanokat" küldenek a napidíjat fölvenni. Erre enged következtetni Roger Vanhaeren EP-köztisztviselő megjegyzése, amely szerint "kérdések merülnek fel az irodában fölvett egyes aláírások és az érintett képviselők hiteles aláírásmintája közötti eltérés kapcsán".

Az arcátlanság nem ismer határokat. Az EP-képviselők tavaly óta taxipénzre is igényt tarthatnak, jóllehet a parlament saját sofőrszolgálattal rendelkezik, és az esetleges taxiköltséget a napidíjból "illene" fedezni - panaszkodott a Stern tudósítójának Michiel van Hulten. A holland képviselő szerint a taxipénz bevezetése révén tovább nőtt a "profithajhász" küldöttek nettó jövedelme. Az utóbbin felül mindegyikük havi 3700 euró (924 ezer forint) költségátalányban részesül, amelyet irodájuk bérlésére, telefonköltségre, irodaszerekre fordíthatnak. A fenti összegből azonban sokan 900 eurót (224 ezer forint) átutalnak saját nyugdíjalapjukba, amelyet egyébként szintén az EP fizet helyettük - "minden jogalap nélkül", mint a számvevőszék rámutatott.

Nagy üzlet az utazási költségtérítés

A legjobb bulit azonban az utazási költségek jelentik. Van Hulten becslése szerint egy német EP-képviselő akár évi 28.500 euró (7,1 millió forint) pluszjövedelemre is szert tehet. A rejtély nyitja: a képviselők a drága, módosítható időpontú repülőjegy árát fizettetik ki maguknak akkor is, ha a "fapados" társaságok valamelyikének járatával utaznak. Emellett még távolsági átalánydíjat is kasszíroznak; ennek összege elérheti a heti 558 eurót (139 ezer forint).

A rendszer, amelyet eredetileg a szegényebb dél-európai képviselők felkarolására találtak ki, Willy Rothley német képviselő szerint is megkérdőjelezhető. Hasonló megállapításra jutott az Európai Bíróság is. A honatyák ennek dacára csak egy feltétellel voltak hajlandók a reformra: ha ennek fejében egységesen havi 9053 euróra (2,2 millió forint)emelik a képviselői illetményt. Jelenleg egy spanyol képviselő 3000 (749 ezer forint), egy német 7009 (1,7 millió forint), egy olasz pedig 11.000 eurós (2,7 millió forint) fizetést kap. A terv tavaly megbukott Berlin ellenállásán. Mint hírlik, néhány német EP-képviselő új költségtérítési rendszert akar kidolgozni, amely állítólag becsületesebb a mostaninál.