Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Húsz kép miatt bukott az európai parlament csecsen fotókiállítása

2007.10.11. 12:53
Egy, a csecsen nép háború utáni szenvedéseit bemutató fotókiállítás európai parlamenti betiltása után cenzúrázással vádolta a döntéshozókat egy lengyel és egy litván jobboldali képviselő. A képek eltávolítását a szocialista Fazakas Szabolcs kezdeményezte.

Az Európai Parlament vezető tisztviselőket magában foglalkozó elnöksége, valamint úgynevezett quaestori tanácsa támogatásáról biztosította azt a minapi döntést, amellyel a csecsen nép szenvedéseiről szóló, de a belső szabályokat megszegő fotókiállítást eltávolították az EP épületéből, közölte az MTI brüsszeli irodájával a kiállítások felügyeletéért is felelős illetékes, Fazakas Szabolcs (MSZP) képviselő, quaestor csütörtökön.

A csecsenföldi háború következményeivel foglalkozó kiállítást a hónap elején távolították el az Európai Parlament brüsszeli épületéből, mert a képek egy része túlságosan véres és kegyetlen jeleneteket örökített meg.

A kiállítás lengyel és litván szervezője, Konrad Szymanski és Vytautas Landsbergis jobboldali képviselők ezt követően cenzúrázással vádolták az EP illetékeseit. Fazakas Szabolcs ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy bár a tárlat témáját az EP teljes mértékben támogatta, a jó ízlést, jó érzést sértő képek kiállítását a parlament szabályzata nem engedi.

Ezért a szervezők már hónapokkal ezelőtt vállalták, hogy a szóban forgó képeket - több száz fotó közül mintegy húszat - nem teszik közszemlére a brüsszeli épületben.

A parlament vezetői most meghallgatták Fazakas, valamint David Harley adminisztrációs és biztonsági főigazgató beszámolóját, és mindkét testület egyhangú, teljes támogatásáról biztosította döntésüket.

Egyetértettek azzal, hogy miután bebizonyosodott, Szymanski nem tartotta magát az EP szabályzata alapján kötött megállapodáshoz, a kiállítást eltávolították.

Külön köszönetét fejezte ki a testület Fazakas Szabolcsnak "a konzekvens kiállásáért, az adminisztráció munkájának politikai támogatásáért" - áll a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?