Alfréd
-3 °C
3 °C

Elfogadta az Országgyűlés az EP-választási törvényt

2003.12.15. 18:54
Az Országgyűlés hétfőn elsöprő többséggel elfogadta az Európai Parlament tagjainak megválasztásáról szóló törvényt; jövő júniusban az Európai Parlament huszonnégy magyar képviselőjére pártlisták alapján szavazhatnak a választók.
Listát a bejegyzett pártok állíthatnak. A listaállításhoz legalább húszezer választópolgár aláírással hitelesített ajánlása szükséges.

Listás szavazás

A megszerezhető mandátumok száma megegyezik az Európai Parlamentben Magyarország számára fenntartott képviselői helyek számával. Mandátumot arról a listáról lehet szerezni, amelyre az összes leadott szavazat több mint öt százaléka jut.

A mandátumokat a listákra leadott szavazatok arányában osztják szét. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

Igen a bővítésre

Az Országgyűlés hétfőn 353 igen szavazattal, egyhangúlag megerősítette az április 16-án Athénban 15 jelenlegi és 10 leendő tagállam vezetői által aláírt dokumentumot az Európai Unió kibővítéséről, amelynek értelmében Magyarország 2004. május 1-jén az Európai Unió tagja lesz.

A csatlakozási szerződést az unió jelenlegi 15 tagországa közül eddig Dánia, Németország, Portugália, Spanyolország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Ausztria, Belgium és Írország ratifikálta.

Orbán szavazott, de nem rögzítette a gép

Orbán Viktor - hétfői közlése szerint - igennel szavazott az uniós csatlakozással összefüggő előterjesztésre a parlamentben, de voksát nem rögzítette a szavazógép. A Fidesz elnöke, volt miniszterelnök az eset kapcsán az MTI-nek azt mondta: "nem túl nagyvonalú dolog", hogy a szocialisták megpróbálnak politikai tőkét kovácsolni az ügyből.

A Fiatal Baloldal szerint a Fidesz farizeus magatartást tanúsít az európai uniós csatlakozás kérdésben - mondta az MTI-nek Újhelyi István, hozzátéve, hogy az ellenzéki párt a vitában megkérdőjelezte a kormány elkötelezettségét a csatlakozás mellett, de a vitában és a szavazáson többen - köztük Orbán Viktor - nem vettek részt.

A parlament hivatalos információs rendszerén közölt lista szerint többen - köztük a Fidesz elnöke - nem szavaztak az Európai Unióhoz való csatlakozási szerződés megerősítésére irányuló határozati javaslatról hétfőn az Országgyűlésben.