György
14 °C
24 °C

Jobboldali győzelem várható az EP-választásokon

2004.04.13. 13:26
Jobboldali győzelmet jósol az európai parlamenti választásokon egy brit marketingcég. A legutóbbi választások végeredményét 92 százalékos pontossággal megjósló cég szerint a döntő szó a viszonylag jól szereplő, a parlamenti helyek tíz százalékát megszerző liberálisoké lehet.
Néppárti győzelmet jósol a június 10-13-a között esedékes európai parlamenti választásokon a Burson-Marsteller pr-cég által készített tanulmány. A Financial Timesban közölt adatok szerint a jobbközép pártok a képviselői helyek 39 százalékát szerezhetik meg, a szocialista-szociáldemokrata pártok a képviselői helyek harminc százalékára esélyesek.

Liberális mérleg

A választásokon jól szerepelhetnek a liberális pártok, akár 73 képviselői helyet is szerezhetnek a 732 fősre bővülő parlamentben. Az Európai Néppárt (EPP) 285, a szocialisták 217 helyre számíthatnak.

A liberálisok jó szereplésükkel döntő szerepet játszhatnak az EU következő főbiztosának kiválasztásakor. A konzervatív pártok bár a legnagyobb frakciót adják, nem lesznek többségben az Európai Parlamentben. Az EU-tagállamok vezetőinek június 17-18-án esedékes brüsszeli csúcson kell kijelölniük Romano Prodi utódját. Az EPP korábban jelezte, hogy az EB elnökét az EP legnagyobb frakciójának kellene adnia.

A Financial Timesban megjelent felmérés készítői szerint módszerük megbízhatóbb a hagyományos közvélemény-kutatásoknál, a legutóbbi EP-választáson 92 százalékos pontossággal tippelték meg a végeredményt.

Magyarország jobbra tart

Magyarországon szintén jobboldali győzelem várható. A Medián adatai szerint a Fidesz a voksok 47, az MSZP 42 százalékát szerezheti meg. A Medián szerint az SZDSZ is bejutna a parlamentbe, a liberálisok egy képviselőt küldhetnének Strasbourgba.

A Gallup ezzel szemben elsöprő jobboldali sikert jósolt, mérésük szerint a Fidesz 52, az MSZP 32, az MDF szövetségeseivel együtt 6, az SZDSZ 4 százalékra számíthat, azaz a liberálisok nem jutnának be a parlamentbe.