Klaudia
-4 °C
2 °C

Hat és fél milliárdot osztanak szét a pályázatírók között

2004.01.12. 14:52
Négy óriáskonzorcium nyerte a PHARE-támogatással lebonyolított pályázatíró tendert. A nyertes cégek feladata lesz a Nemzeti Fejlesztési Hivatal korábbi ötletpályázatán nyertes projekt-ötletek kidolgozása. Az EU regionális alapjához az első körben 81, a szociális alaphoz pedig négyszáztizenhét profi pályázatot nyújthat be Magyarország szinte a csatlakozás pillanatában. A pályázatírók elsősorban önkormányzatok, oktatási intézmények, gazdasági társaságok ötleteiből készít nyerésre esélyes EU-pályázatokat.
Kiválasztották az Európa Pályázat Előkészítő Alap (EPEA) segítségével kidolgozásra kerülő projektek tanácsadó konzorciumait - közölte Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal szakmai irányítását ellátó politikai államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján. A PHARE szabályai szerint lebonyolított nemzetközi tenderen mintegy hatvan jelentkező közül került ki győztesen négy konzorcium. A nyertes konzorciumok közreműködnek az EPEA pályázaton nyertes projektek kidolgozásában.

Jelentős lépés a strukturális alapok felé

A sajtótájékoztatón Jürgen Köppen, az Európai Bizottság magyarországi delegációjának vezetője úgy vélekedett, hogy az EPEA működtetésével Magyarország jelentős lépést tesz afelé, hogy éljen a strukturális alapok adta lehetőséggel. A pályázat előkészítő alapot a PHARE-program keretében 6,5 milliárd forint értékben hozta létre az Európai Unió és a magyar kormány.

A pályázaton területenként két győztes konzorciummal kötöttek szerződést. Egyikük feladata a minőség-ellenőrzés, másikuké pedig a konkrét projektek kidolgozása. A nyerteseknek kell kidolgozniuk azokat a projekteket, amelyek a Nemzeti Fejlesztési Terv és EU-támogatások Hivatalának ötletpályázatán választottak ki. Baráth Etele tájékoztatása szerint a regionális alapokho benyújtandó pályázatokra több mint 1800 ötlet érkezett, ezekből 81-et választottak ki és 50 elképzelést tartalékolnak. A szociális alapokhoz (817 ötlet érkezett, ezekből viszont 417 valósulhat meg és 22 javaslatot tartalékolnak. Az ötletpályázatra elsősorban önkormányzatok, önkormányzati társulások, közhasznú szervezetek, oktatási intézmények, gazdasági társaságok jelentkeztek.

Magyar cégek részvételével

A regionális alapnál infrastruktúra fejlesztésre, a szociális alapból viszont olcsóbb programokra, például a munkaügyi szolgálat fejlesztésére, vagy az oktatási és a képzési rendszer fejlesztésére lehet támogatást kérni. Ennek tudható be az államtitkár szerint, hogy a szociális alaphoz sok, míg a regionálishoz kevés kidolgozandó pályázatot választottak ki.

Heil Péter, a Közösségi Támogatási Keret irányító hatóság vezetője szólt arról, hogy a pályázatok kidolgozásában jelentős részben vesznek részt magyar szakemberek is. A nyertes konzorciumok a munka 70-80 százalékát magyar szakértőkkel végeztetik, így lehetőség lesz a pályázatkészítési ismeretek elsajátítására.

A nyertesek

Az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz érkezett projekt ötleteket a Magyar Területfejlesztési Konzorcium (HRD) dolgozhatja ki. A pályázati feltételek alapján a konzorciumvezető csak külföldi cég lehetett, ez ebben az esetben a dán COWI A/S, a konzorciumnak pedig tagja még tizenkét hazai és nemzetközi tanácsadó cég. A minőségellenőri feladatokat az ÖIR konzorcium látja el.

A bécsi központú ÖIR cég vezette konzorcium tagja továbbá az MWH nemzetközi cég, amely az elmúlt években magyarországi PHARE-programokban is részt vett. A konzorcium magyar tagjai a Tesco (Technical and Scientific Corporation), illetve a Bancraft Kft. Az ÖIR konzorcium minőségellenőrzési feladatokat fog ellátni.

Az Európai Szociális Alaphoz benyújtandó pályázatokat a Ramboll konzorcium készítheti elő. A konzorciumot a dán Ramboll Ltd. vezeti és tagja a német LASA Brandenburg, a dán EURA, a spanyol Fundación CIREM, a ír FitzPatrick Associates, magyar résztről tagjai a pedig a Progress Consult Kft., a KPMG Hungária Kft., a RÖM Management Kft., az AAM Rt., valamint az Excellence Rt . A minőségellenőri feladatokat a BBJ konzorcium végezheti, amelyet a BBJ Consult AG vezeti és tagja az ÖIR Managementdienste GmBh., magyar tagja az Expanzió Humán Tanácsadó Kft., valamint a TQMI Magyarország Kft.