Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Késhetnek a magasabb Európai Parlamenti fizetések

2003.10.16. 12:09
Az Európai Parlament még júniusban szerette volna 8500 euróban egységesíteni a képviselők fizetését, de a javaslatról még mindig vitatkoznak a közösség vezetői. Emiatt több ezer euróról maradnak le a képviselők havonta, és lehet, hogy még a 2004-es választásokat követő ciklusban is az eddigi fizetésüket kapják.
Az Európai Parlament azzal a szándékkal akarta tavaly egységesíteni a képviselői fizetéseket, hogy igazságosabb helyzetet teremtsen. A képviselők ugyanis jelenleg az otthoni javadalmazásnak megfelelő fizetést kapnak, amelyek között nagy különbségek vannak az unión belül. Azzal is érveltek az egységesítés mellett, hogy a képviselők egy uniós testületben dolgoznak, ezért indokoltabb lenne, hogy attól, és ne az anyaországtól kapják a pénzüket, amelynek útja és mennyisége így átláthatóbbá is válna.

Kétmillió forint havonta

Az egységes fizetés 8500 euró lenne, ami azt jelentené, hogy a jövőre megválasztandó magyar képviselők a hazai átlagfizetés huszonötszörösét zsebelhetnék be, több, mint kétmillió forintot. Ez nem csak nekik lenne jelentős változás, mivel így például a spanyol képviselők is 5700 euróval keresnének többet, mint eddig, az észtek fizetése pedig magasabb lenne, mint a saját miniszterelnöküké.

Rendezetlen státusz

A tervekkel a tagállamok kormányai azonban nem értenek egyet, mert szerintük ez indokolatlan mértékben növelné meg a közösség kiadásait. A BruxInfo jelentése szerint Pat Cox, az Európai Parlament elnöke levélben kérte a jelenleg zajló kormányközi konferencia résztvevőit, hogy tárgyalják meg a képviselők jogállásának és fizetésének kérdését. A pénzek mellett ugyanis még vita tárgyát képezi az is, hogy milyen jogaik és kötelezettségeik vannak az EP-képviselőknek és hogy megilleti-e őket a diplomáciai védettség. A kérdések rendezése a hírügynökség hírei szerint annyira elhúzódhat, hogy akár még a következő európai parlamenti ciklusban sem juthatnak hozzá a megemelt bérhez a képviselők.