Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csúszik a szocialisták EP-kampánya

2004.01.14. 12:53
A szocialisták EP-kampánya Európáról szól majd, egyelőre ennyi biztos a nagyobbik kormánypárt választási előkészületeiből. Egyelőre az MSZP több vezető politikusa látszik vagy tartja magát esélyesnek a jelöltlista vezetésére, a párt azonban csak áprilisra ígéri a végleges névsor bejelentését. A Fidesz viszont már pénteken bemutatja saját jelöltjeit.
A szocialista párt az utolsó pillanatokig vár kampányával. Egyelőre nem biztos sem az EP-listán szereplők személye, sem az, hogy milyen konkrét üzenettel akarja a párt megszólítani választóit. Az MSZP alapszervezetei ugyan csütörtökig küldhetik el, kiket javasolnak az európai parlamenti mandátumokra, a kongresszus előreláthatóan azonban csak áprilisban véglegesíti a listavezető személyét.

Más-más elképzelések

Többen is Kovács László pártelnököt látnák szívesen a strasbourgi delegáció élén, legutóbb a párt választmányának elnöke vetette fel az ötletet. Kovács azonban többször is azt nyilatkozta, hogy olyan embert kellene jelölni, aki részt is venne a kinti munkában, ő viszont továbbra is itthon kíván tevékenykedni. Nemrég Horn Gyula volt miniszterelnök javasolta saját magát listavezetőnek. A szerinte mindenkinek hasznos elképzelés mérsékelt sikert aratott, de rajta kívül felmerült még Kósáné Kovács Magda képviselő és Inotai András közgazdász neve is.

A szocialista párt kampányának kidolgozása kezdeti stádiumban van. Tóbiás József kampányfőnöktől származó információnk szerint annyi bizonyos, hogy „Európáról szól majd”, az élhetőbb, szociális és társadalmi biztonságot nyújtó európai Magyarországról. „A párt az emberek számára fontos értékeket kívánja hangsúlyozni.”

Ünnepélyesen bemutatják

A Fidesz pénteken, az EU-választásokra való felkészülés első lépcsőjeként bemutatja európai parlamenti jelöltjeinek Szabad Európa lista névre keresztelt névsorát. Gyürk András, a párt kampányfőnöke az Indexnek elmondta, hogy a Schmitt Pál vezette tizennyolc fős lista összeállításánál eleve figyelembe vették az EP bizottsági szerkezetének szakmai megoszlását. A decemberben elfogadott névsorban a párt alelnökét Szájer József, Surján László, Schöpflin György, Barsiné Pataky Etelka, Gyürk András, Becsey Zsolt, Járóka Lívia, Glattfelder Béla, Őry Csaba, Pálfi István, Gál Kinga, Rákossy Balázs, Bernáth Ildikó, Szemerkényi Réka, Frivaldszky Gáspár, Tóth Edina és Bagó Zoltán követi. A fideszes indulók egyharmada nő, és nagy hányaduk harmincöt évesnél fiatalabb.

A brüsszeli aspiránsok bemutatásával egy időben Orbán Viktor pártelnök választási együttműködési szerződést ír alá az Európai Néppárttal. Az ENP-t Hans-Gert Pöttering elnök képviseli majd a Gellért Szállóba tervezett eseményen. Gyürk András az Index kérdésére elmondta, hogy a következő hónapokban egyelőre tájékoztatási kampányt kezd a Fidesz, a valódi választási kampány várhatóan a júniusi választások előtti – a törvényben előírt – hetvenkét napban zajlik majd.

Eljön-e a te országod?

A liberális értékválasztás programja címmel indította útjára január első hetén európai parlamenti választási kampányát az SZDSZ. Az szabad demokraták általános kérdésekkel kezdték kampányukat, később következnek például az adórendszerre, a centralizált vagy decentralizált politikai rendszerre és az egészségügy működési elvére vonatkozó kérdések.

Az uniós csatlakozásig minden hétre jut egy „alapvető demokráciakérdés”, amit tárgyalni kívánnak, mondta el Demszky Gábor a kampánynyitón, hozzátéve, hogy a rivális pártokat tisztességes, korrekt politikai vitára invitálják. „...ezzel a vitával befolyásolhatjuk többek között az európai uniós alkotmánnyal kapcsolatos vitát, (...) a következő években Magyarországon lefolytatandó államháztartási kérdésekkel kapcsolatos vitát, befolyásolhatjuk az ország, meghatározhatjuk az Európai Unió jövőjét” – tette hozzá a listavezető.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft