Valér
2 °C
8 °C

Kovács Lászlót javasolja az MSZP az EP-lista vezetőjének

2004.01.20. 18:03
A Kovács László, Horn Gyula, Lévai Katalin hármas vezetheti a szocialisták EP-listáját, döntött kedden délután a párt elnöksége. Az elnökségi ülésen végig jelen volt Medgyessy Péter miniszterelnök is. Lévai Katalin harmadik helye akár azt is jelentheti, váltás lesz az esélyegyenlőségi tárca élén.
Kovács László külügyminisztert, pártelnököt javasolja az MSZP elnöksége a párt európai parlamenti listavezetőjének. A lista második helyére Horn Gyula volt kormányfőt, a harmadikra Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter ajánlja a testület - jelentette be Szekeres Imre államtitkár az ülés után.

Ők szimbolizálnak

Az MSZP alapszervezetei a múlt csütörtökig adták le javaslataikat, hogy kit látnának szívesen a lista vezetőjének. A legtöbben Kovácsot és Hornt javasolták, annak ellenére, hogy Kovács például korában kifejtette: olyan embernek kellene vezetnie a listát, aki állandóan részt tud venni az EU-s parlament munkájában, ő viszont nem ilyen. Az MTI-nek nyilatkozó Szekeres Imre szerint mind "a három politikus kellően szimbolizálja az európaiság gondolatát, kellően szimbolizálja azt az értékrendet", amit az MSZP a szociális Európában magunkának vall, és "megfelelően" képvisel.

Medgyessy is jelen volt

A párt elnöksége február 3-án véglegesíti a lista összeállítását, illetve javasolja a választmánynak, hogy március 12-re Szegedre hívja össze a párt kongresszusát, amely a listáról kimondja a végső szót. Az MSZP elnökségének ülésén végig jelen volt Medgyessy Péter miniszterelnök, valamint az ülés egy részén Horn Gyula volt kormányfő.

Meglepő Lévai jelölése

Horn Gyula, aki néhány hete még magát javasolta a lista élére, információink szerint a keddi elnökségi ülésre már a most elfogadott sorrenddel érkezett. A testület egyik tagja az Indexnek úgy vélekedett, Lévai Katalin harmadik helye meglepte az elnökség több tagját is. A választás szerintük arra utalhat, hogy Medgyessy próbálja Lévait a miniszteri poszttól eltávolítani.