Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Szocialista EP-lista: Kovács? Horn? Kósáné? Inotai?

2004.01.14. 07:12
Az áprilisi kongresszus szentesítheti az MSZP európai parlamenti listavezetőjének személyét. Kovács László pártelnök - korábbi nyilatkozatai alapján - nem valószínű, hogy harcba indul a posztért, Horn Gyula korábbi miniszterelnök szívesen vállalná, de a tagság a párton kívülről is jelölhet - írja a Népszabadság.
A szocialisták Kovács Lászlót kérték föl az európai parlamenti listavezetésre, miután a pártelnök-külügyminiszter bejelentette, hogy nem indul újra az MSZP elnöki posztjáért. Kovács választ még nem adott, de álláspontjára következtetni lehet abból, hogy úgy nyilatkozott: szerencsésebbnek tartaná, ha az első számú európai képviselőjelölt olyan személyiség lenne, aki ki is menne Strasbourgba, mert ő maradna - írja a Népszabadság.

Csütörtökig kell leadni

Horn Gyula volt miniszterelnök - akit a párt egyik tagozata jelölt a tisztségre - bejelentette, hogy elvállalná a feladatot. Ezzel gyakorlatilag kihívta Kovácsot, akinek, egyelőre úgy tűnik, több támogatója van, mint Hornnak. Az alapszervezeteknek csütörtökig kell leadniuk jelöléseiket, a névsort pedig a várhatóan áprilisban megtartandó kongresszus szentesíti majd.

Az MSZP felső vezetésében többen úgy vélik, hogy a tagság nagyobb része Hornt sem látná szívesen a lista élén. Ezért néhány nevet talonban tartanak. A "tapasztalt politikus" szerepét minden bizonnyal Kósáné dr. Kovács Magda tölthetné be - értesült a Népszabadság.

Párton kívüli jelölt?

Sokan osztják azt az álláspontot, hogy a jelölt párton kívüli, nemzetközileg elismert szaktekintély legyen. Ők úgy vélik: a listát Inotai András közgazdásznak, az MTA Világgazdasági Kutató Intézete igazgatójának kellene vezetnie. Ő egyébként az uniós felkészülést előkészítő stratégiai munkacsoport irányítója is. Úgy tudjuk, nem zárkózna el a fölkéréstől.

Kovács László egy korábbi televíziós nyilatkozatában Kósánét és Inotai Andrást is alkalmasnak nevezte a lista vezetésére.