Alfréd
-3 °C
3 °C

Farkas Bertalan is jelölt lehet az EP-választáson

2003.11.27. 10:09
Az Európai Parlamentbe (EP) a Magyarországnak járó 24 megszerezhető mandátumból a Fidesz és az MSZP egyaránt 12-12 hely megszerzését tűzte ki, de szakértők szerint ez az arány nem reális. A pártok lassan haladnak a listaállítással - írja a Magyar Hírlap.
A parlamenti pártok közül a Fidesz volt a leggyorsabb a jelöltállítással, a párt országos választmánya a hét végén dönt a Schmitt Pál alelnök vezette "Szabad Európa" nevű lista tagjairól.

A Fidesz roma jelöltet is állít

A napilap információi szerint a társszervezetekkel kötött szerződések értelmében biztosan szerepel a névsorban az MKDSZ-es Surján László, illetve a Fidelitas vezetője, Gyürk András. Biztos indulónak számít Schöpflin György politológus és az egykori MDF-es Barsyné Pataki Etelka, és a Magyar Hírlap úgy tudja, az első tíz között szerepel a párt két fővárosi listáján bejutott országgyűlési képviselője, Glattfelder Béla és Őry Csaba, valamint az egyéni választókörzetben mandátumot nyert Szájer József.

Nők az élen a szocialistáknál?

A szocialista pártnál még csak most kezdődik a jelölési procedúra, a végleges listáról csak jövő márciusban döntenek. Az országos elnökség nemrég Kovács László pártelnök-külügyminisztert kérte fel EP-listavezetőnek, de ő még nem döntötte el, hogy vállalje-e a jelölést.

A Magyar Hírlap szerint a lista elejére várható a párt több parlamenti képviselője, így Tabajdi Csaba, Baráth Etele vagy Vastagh Pál. Gurmai Zita, a párt egyik parlamenti képviselője nemrég kezdeményezte, hogy a lista első hat helyéből háromra női jelölteket állítsanak, így mellette az élen szerepelhet Kósáné Kovács Magda és Dobrai Alexandra is.

Kis pártok: húzónevek kellenek

A szabad demokraták jelöltjeinek sorát Demszky Gábor vezeti, aki meg akarja tartani főpolgármesteri székét is. Rajta kívül egyelőre Szent-Iványi István, Mohácsi Viktória, Béki Gabriella és Kocsis Imre Antal neve publikus.

A parlamenten kívüliek közül a Munkáspárt listáját Thürmer Gyula pártelnök vezeti. A MIÉP december 13-án, országos gyűlésén mutatja be jelöltjeit, a Centrum Párt pedig még nem döntötte el, hogy akar-e listát állítani.

Az idén nyáron alapított Új Magyarország párt Farkas Bertalant szeretné jelöltként állítani a választásokon húzónévként. A Zöld Demokraták Szövetsége ma dönt a névsorról, ebből egyelőre csak az elnök, Droppa György neve ismert.

Az EU-szkeptikusoknak nehezebb lesz

Az Európai Parlamentbe való bejutáshoz a pártoknak legalább a szavazatok öt százalékát kell megszerezniük, és bár a Magyar Hírlap beszámolója szerint a közvéleménykutatási adatok kiegyenlített erőviszonyokat mutatnak, sokat számíthat az is, hogy a pártok támogatói mennyire szimpatizálnak az uniós csatlakozással. Így a lap szerint a Fidesz részben euroszkeptikus politizálása megnehezítheti a szavazók mozgósítását, és az MDF-nek is okozhat gondot támogatói egy részének unióellenessége. Ezzel szemben a kormánypártok támogatói között eleve több az EU-szimaptizáns.