Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Nem félnek az EPP szétesésétől a magyar képviselők

2004.06.15. 16:00
Új európai parlamenti frakciót hozna létre a uniópárti mérsékelt konzervatívok és a szociáldemokraták bevonásával Graham Watson, az Európai Parlament liberális frakciójának vezetője. Szájer József fideszes néppárti képviselő sezrint Watson tervei nem fenyegetik sem a Néppárt többségét, sem a frakción belüli erőviszonyokat. Olajos Péter MDF-es néppárti képviselő szerint Watson felvetése merő spekuláció, az MDF, akárcsak a Fidesz, marad jelenlegi frakciójában.
A színfalak mögött egyeztetések folynak az Európai Néppárt jobbközép szárnya, a szocialisták és a liberálisok között egy új, centrista tömörülés létrehozásáról. Ha az akció sikerrel jár, az jelentősen megbillentheti a hatalmi egyensúlyt az Európai Parlamentben.

Új közép születhet

Hétfőn Graham Watson, az Európai Liberális Demokraták (ELDR) frakcióvezetője úgy nyilatkozott Brüsszelben, hogy a következő napokban Romano Prodival, az olasz Olajfa koalíció kulcsfigurájával, az Európai Bizottság leköszönő elnökével, és a francia konzervatív-centrista UDF vezetőjével, Francois Bayrou-val találkozik.

Watson nem technikai szövetségeseket keres, hanem közös politikai programhoz partnereket. Ha létrejön az új formáció, az igencsak nehéz helyzetbe hozhatja a széles jobboldali bázisú Európai Néppártot (EPP), amelynek "maradék" frakciójában ez esetben nagy arányban foglalnának helyet euroszkeptikus konzervatívok.p

A magyarok maradnak

"Valószínűtlennek tartom, hogy nagyszámú képviselő hagyja el az Európai Néppártot" - nyilatkozta az Indexnek Szájer József fideszes néppárti képviselő. Szájer szerint Watson csak az UDF-vel, pár belga és nem a Forza Italiához tartozó olasz jobboldali politikussal tárgyalt. A távozások azonban nem veszélyeztetik sem az EPP parlamenti többségét, sem a frakción belüli egyensúlyt.

Szájer szerint egyébként a kiválásról már évek óta folynak egyeztetések, mi több, tudomása szerint arról is szó lehet, hogy a jelenleg még egységes liberális frakció oszlik ketté a jobb-bal megosztás mentén. A Fideszt mindenesetre nem érinti a kérdés, Watson meg sem kereste őket. "Orbán Viktor a Néppárt alelnöke, a Fidesz pedig a frakció tagja marad" mondta Szájer.

"Az MDF az EPP tagja volt, és az is lesz" - mondta el az Index érdeklődésére Olajos Péter, a Fórum európai parlamenti képviselője. Mint mondta, a következő hetekben komoly háttértárgyalások zajlanak majd Strasbourgban, mivel az 1999-2004 között "kormányzó" néppárti-liberális koalíciónak nem sikerült többséget szereznie. Olajos szerint elképzelhető, hogy az 1994-1999-es időszakhoz hasonlóan néppárti-szocialista nagykoalíció jön létre, vagy a középjobb koalícióba kell új pártokat bevonni.

Azt azonban, hogy Watson kezdeményezésére felbomoljon az EPP, merős spekulációnak minősítette.

Háttéralku a bizottsági elnökről

Eközben a szocialisták és a néppártiak között zajlik az alku az Európai Parlament elnökének személyéről is. Még a választások előtt arról szólt a fáma, hogy az ötéves ciklus első felében szocialista, a másodikban jobbközép elnök lenne, erről egyezkednek a pártok. A felek várhatóan a hét második felében ülnek le ismét a tárgyalóasztalhoz.

Túl sok idő nincs az alkudozásra: július 5-én kezdődnek a frakcióülések, ezt követik az egyezkedések a fontosabb posztokért, például a bizottsági elnöki helyekért, és július 20-án elkezdi munkáját az új összetételű Európai Parlament.