Betámadta Magyarországot a néppárti képviselő

2004.02.19. 13:34
A szocialista kormány "bűneit" soroló módosító indítványokkal próbálta elítélőbbé tenni a Magyarországról készült utolsó EP-országjelentést egy európai néppárti képviselő. Michael Gahler már korábban is bizonyságot tett harcos antikommunizmusáról, Szájer Józseffel együtt részt vett a kommunista múltat elítélő néppárti javaslat kidolgozásában.
Az Európai Parlament külügyi bizottsága ugyan gond nélkül elfogadta a Magyarországról készített utolsó országjelentést, a jobboldali Európai Néppárt egy képviselője keményen megpróbált betámadni Budapestnek.

Egy Michael Gahler nevű képviselő egy sor módosító indítványt nyújtott be a magyar országjelentéshez. Az egyik indítvány rámutatott, hogy az országjelentés által méltatott kórháztörvényt a magyar alkotmánybíróság megsemmisítette. Egy másik emlékeztetett, hogy "a költségvetési mutatók váratlan és drámai romlása a pénzügyminiszter távozásához vezetett". Egy harmadik lényegesen enyhített volna azon a bekezdésen, amely a státustörvénnyel foglalkozik.

Európai brókerezés

Michael Gahler
Végül Gahler javasolt egy teljesen új bekezdést az országjelentésbe, amely megállapította volna, hogy "egy súlyos pénzmosási botrány [a K&H-ügy] rázta meg a pénzügyi szektort, amely oda vezetett, hogy magasrangú kormányzati tisztviselők támadást intéztek a PSZÁF ellen, megkísérelték elnökének eltávolítását, és elfogadtattak egy törvényt az Országgyűléssel, [amelyet] kritizált az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank, [amiért] az alig felel meg az uniós szabványoknak, és amelyet ha életbe léptetnek, súlyosan károsítaná a pénzügyi szektor [stabilitását]".

A külügyi bizottság végül Gahler valamennyi módosító javaslatát leszavazta, noha épphogy csak. Egyébként a képviselő - akit egy néppárti tisztviselő "nagy Magyarország-szakértő"-ként jellemzett az Indexnek - megbízható antikommunista is: Szájer Józseffel együtt ő is részt vett annak a néppárti párthatározatnak a megfogalmazásában, amelyet a volt kommunista vezetők uniós szerepvállalását ellenezve fogadott el nemrég a konzervatív tömörülés kongresszusa.

Az országjelentéseket márciusban hagyja jóvá az Európai Parlament plenáris ülése. A Magyarországra vonatkozó dokumentum azonban gyakorlatilag csak formalitás, hiszen a csatlakozási szerződést már ratifikálta Strasbourg és a legtöbb tagállam parlamentje is. Több országjelentés nem is lesz.  • Hírek
  • Bankszámla