Alfréd
-3 °C
3 °C

Horn szerint ostoba a kommunistázó néppárti javaslat

2004.01.29. 17:56
Horn Gyula szerint Orbán Viktornak azonnal el kellene határolódnia az Európai Néppárt „ostoba” határozattervezetétől, mert különben azt feltételezi, hogy Orbánnak is köze volt a tervezet létrehozásához. Az ügyben megszólalt Szájer József, Kovács László, Kósáné Kovács magda és Hegyi Gyula is.
A volt MSZP-s miniszterelnök szerint az a határozattervezet, amely kizárni javaolja az EU-intézmények tisztségviselői közül a kommunizmus idején vezető posztot betöltő személyeket, rosszindulatú, törvényellenes beavatkozás több ország, köztük Magyarország belügyeibe. Orbán Viktor szerint a Fidesz távol tartotta magát az európai értékrend és múltjuk szerint nem elfogadható személyek kiszűrését célzó évtizedes vitából.

Az Európai Néppárt határozattervezete valószínűleg hibás emailtovábbítás miatt került idő előtt napvilágra. A jobboldali tömörülés, amelynek Orbán Viktor is alelnöke, azt indítványozza, hogy „hozzák nyilvánosságra szakmai és politikai szerepvállalásukat a volt [kelet-európai] kommunista államokban, és tartózkodjanak az aktív uniós politizálástól abban az esetben, ha szerepet játszottak a rezsim elnyomó gépezetében”. Az Európai Néppárt nemrégiben ünnepélyes keretek között kötött a júniusi EU-választásra szóló együttműködési megállapodást a Fidesszel.

Nem ismerik Keletet

Horn Gyula az Indexnek nyilatkozva rosszindulatúnak és ostobának minősítette a dokumentumot: rosszidulatúnak, mert gyűlöletet kelt, ostobának, mert szerinte a szerzők nem ismerik Közép-Kelet-Európa történelmét. Az MSZP EU-listájának második helyén szerelő egykori miniszterelnök úgy véli, hogy ezen az alapon azokat a nyugat-európai politikusokat is kitilthatnák, aki egykor jó kapcsolatot tartottak fenn a volt kommunista vezetőkkel. Horn azt mondta, hogy az EPP tervezete törvényellenes, és sértő módon beavatkozik több ország, köztük Magyarország belügyeibe.

A szocialista politikus arra kéri Orbán Viktort mint az EPP alelnökét, hogy haladéktalanul határolódjon el a javaslattól, mert különben azt feltételezi, hogy neki is köze volt annak létrehozásához

Tervezett szűrés

„Minden értelmes és célszerű javaslatot támogatni szoktunk” – mondta az MTI tudósítása szerint újságíróknak Orbán Viktor. Hozzáfűzte, kényes kérdésről van szó, amelyet megfontolnak, de ahhoz, hogy a Fidesz állást foglaljon, a szöveg pontos ismeretére van szükség. Az exkormányfő szerint olyan álláspontot kell kialakítani, hogy az ne legyen rossz Magyarországnak. Orbán azt állította, az Európai Unió 1990 óta foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy ha a volt szovjet övezethez tartozó országok egyszer tagok lesznek, akkor szükséges-e valamilyen speciális szabállyal kiszűrni azokat a személyeket, akik az európai értékrend és múltjuk szerint nem elfogadhatóak.

"Mi ettől a vitától távol tartottuk magunkat, mert Magyarországon váltógazdálkodás van, és nekünk a nemzeti érdekek képviseletével felruházott kormányt nem érdekünk legyengíteni" -közölte Orbán Viktor. Hozzáfűzte, a kommunizmus ügyében a Fidesz nézete ismert. Ez nem pártpolitikai kérdés, ezért Magyarországon különösen óvatosan kell eljárni. Orbán kitért arra is, hogy mivel jelenleg a szocialisták gyakorolják a kormányzati hatalmat Magyarországon, "nem mindegy, hogy ők béna kacsaként működnek-e a nemzetközi kapcsolatokban, vagy pedig egy olyan kormányzatként, amely képes érvényesíteni a magyar nemzeti érdekeket".

Szájer csodálkozik

Szájer József, a Fidesz - MPSZ alelnöke csütörtökön meglepőnek nevezte magyar szocialista politikusok "ideges" reagálását az Európai Néppártnak (EPP) arra a határozattervezetére, amely egyebek között szorgalmazza, hogy az egykori kommunista rendszerek vezető illetékesei ne tölthessenek be tisztségeket az EU-ban. Kósáné Kovács Magda (MSZP), az Országgyűlés EP-megfigyelő csoportjának tagja úgy nyilatkozott, hogy "az EPP dokumentuma a megosztás, a szétszakítás szándékát jelzi". A csoport egy másik szocialista tagja, Hegyi Gyula "felháborítónak" nevezte, hogy a júniusban esedékes EP-választásokat "valakik arra használják fel, hogy ismét újrakezdjék a gyűlölködést és (a társadalom) politikai megosztását".

Csodálkozom, hogy a szocialisták, akik tudomásom szerint szintén elítélik a kommunista diktatúrák törvénytelenségeit, ennyire éles bírálattal illetnek egy ilyen határozatot - mondta az MTI-nek Brüsszelben Szájer József, aki szintén tagja a megfigyelő csoportnak. A határozat lényege az egykori kommunista rendszerek elítélése és az áldozataikról való megemlékezés. Ennek jegyében javasolja a törvénytelenségek feltárásával foglalkozó dokumentációs és kutatóközpont létrehozását, valamint egy összeurópai emléknap kijelölését, illetve az áldozatok emlékművének felállítását - fűzte hozzá.

Kovács: Melyik a Fidesz igazi arca?

Kovács László szerint példa nélküli, hogy az Európai Parlament bármely frakciója megpróbálja előírni a többi politikai csoportnak, kiket fogadjon sorai közé a közép- és kelet-európai országokban törvényesen megválasztott európai parlamenti képviselők közül. "Sajnálatos, hogy ennek az elfogadhatatlan lépésnek magyar vonatkozása is van, hiszen a határozat megfogalmazásánál a Fidesz egyik vezető politikusa, Szájer József is bábáskodott" - szerepel Kovács László külügyminiszter, az MSZP elnöke nyilatkozatában, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-nek.

"A Fidesz ellenzékbe kerülése óta ismétlődő kezdeményezéseket tesz Magyarország elmarasztalására. Újra és újra megpróbálja a jobboldali nemzetközi szervezeteket a hivatalban lévő magyar kormány és a koalíciót alkotó pártok ellen hangolni" - vélekedett Kovács László. Hozzáfűzte: a Magyar Szocialista Párt elvárja, hogy a Fidesz elnöke nyilatkozzon, melyik a Fidesz igazi arca. "Az, amelyik a nemzeti érdekek érvényesítéséhez szükséges összefogást hangoztatja, amelyik tisztességes hangvételű kampányt ígér, vagy az, amelyik a nemzetközi fórumokat is megpróbálja saját oldalán bevonni a magyarországi politikai küzdelembe".

Orbán elfogadja Medgyessy meghívását
„Köszönettel vettem Medgyessy Péter meghívását a találkozóra, válaszoltam rá és állok a miniszterelnök rendelkezésére” – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, volt kormányfő csütörtökön Budapesten, újságíróknak. Orbán örömmel veszi, ha Medgyessy Péter elküldi neki, amit a találkozóval kapcsolatban tudnia kell, például az előkészítő iratot, a napirendi pontokat. Medgyessy Péter miniszterelnök néhány nappal ezelőtt hívta négyszemközti eszmecserére a rendszerváltás utáni miniszterelnököket, Boross Pétert, Horn Gyulát és Orbán Viktort. A kormányszóvivő szerdai tájékoztatása szerint Medgyessy Péter Magyarország európai szerepéről, a népességfogyás megállításáról, a határon túli magyarság helyzetéről, az egészségügy korszerűsítéséről, a közszolgáltatásokról és a modernizációs programról kíván konzultálni a három volt miniszterelnökkel.