Márk
13 °C
28 °C

Románia megúszta az európai parlamenti piroslapot

Románia megúszta, hogy az Európai Parlament a csatlakozási tárgyalások felfüggesztését javasolja. A Magyarországról szóló utolsó EP-országjelentés elsősorban az agrárszektor felkészületlensége és a korrupció miatt aggódik.
Románia majdnem bajba került a héten az Európai Parlamentben, ahol az országért felelős jelentéstevő, Emma Nicholson bárónő (liberális, brit) az országgal folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését javasolta. Nicholson szerint Romániában gyenge a jogrend, a politikai rendszert áthatja a korrupció, Bukarest nem teljesíti a csatlakozási tárgyalásokon vállaltakat, és összességében felmerül a kérdés, hogy az ország megfelel-e az uniós csatlakozás legalapvetőbb elvárásainak.

Bukarest végül még azelőtt kikerült a levesből, hogy az Európai Parlament külügyi bizottsága csütörtökön szavazott volna a Nicholson-javaslatról: a javaslattevő ugyanis még kedd este meggondolta magát, és csak azt javasolta, hogy Brüsszel és a tagállamok "orientálják újra" a Romániával folytatott csatlakozási tárgyalásokat.

Az EP külügyi bizottsága által egyhangúlag elfogadott javaslat emellett emlékezteti a román kormányt, hogy az ország 2007-es csatlakozása nem lefutott ügy. Ahhoz keményen fel kell lépnie a korrupció ellen; tiszteletben kell tartani az emberi jogokat; meg kell erősítenie a jogrendet; biztosítania kell a sajtó és a bíróságok szabadságát és függetlenségét, valamint fel kell lépnie a rendőri erőszak ellen.

Jólértesült források szerint Nicholson és támogatói azért hátráltak le a javaslatról, mert rájöttek, hogy az Európai Bizottság és a tagállamok úgysem lesznek hajlandóak elgáncsolni a román tárgyalásokat. "Nem akartak nevetségesnek tűnni" - mondta egy forrás, aki szerint néhány nagyobb tagállam, ami ragaszkodik Románia csatlakozásához, nyomást gyakorolt a parlamentiekre. A bárónő, aki kedd este találkozott Günter Verheugen bővítési biztossal, csak annyit mondott újságíróknak, hogy a "felfüggeszteni" szó végeredményben túlságosan keménynek, ijesztőnek tűnt, ők pedig nem akartak pánikot kelteni.

A román tárgyalásokat közelről figyelemmel követő uniós illetékesek ugyanakkor az egész ügyet picit eltúlzottnak minősítették, rámutatva, hogy a bővítés - ideértve Románia felvételét is - elsősorban politikai kérdés, és még komolyabb technikai problémákat is el lehet nézni, ha a tagállamok már elszánták magukat az ország felvételére (ahogy erre már volt is nem egy példa). Románia a jelenlegi tervek szerint 2007-ben csatlakozna, és a megfigyelők többsége szerint ez a célkitűzés valószínűleg tartható.

A magyar országjelentés

A Magyarországról szóló országjelentés sima ügy volt. A dokumentum felhívja a figyelmet hazánk felkészületlenségére az agrárszektorban (különös tekintettel az uniós támogatásokat kifizető és ellenőrző ügynökség nehézségeire és élelmiszerbiztonsági problémákra); a költségvetés magas hiányára (amellyel kapcsolatban azonban elismeri a kormány kiadáscsökkentő lépéseit); sürgeti Budapestet, Pozsonyt és Bukarestet, hogy folytassák tárgyalásaikat a státustörvény körüli viták rendezésére (elismerve az eddigi eredményeket és a törvény módosítását); elismeri, hogy az egészségügyi reform folytatódik és az új kórháztörvény lehetővé teszi a szektor magánosítását; valamint rámutat a közéletben jelentkező korrupció súlyosságára (de elismerve az üvegzsebprogram megvalósítását).

Az országjelentéseket márciusban hagyja jóvá az Európai Parlament plenáris ülése. A Magyarországra vonatkozó dokumentum azonban gyakorlatilag csak formalitás, hiszen a csatlakozási szerződést már ratifikálta Strasbourg és a legtöbb tagállam parlamentje is. Több országjelentés nem is lesz.