Márk
13 °C
28 °C

EP-választási kisokos

2004.02.29. 11:24
Március 1-jén kezdi meg az európai parlamenti (EP) választásról szóló lakossági tájékoztatást az Országos Választási Iroda (OVI). Hétfőn a világhálón megjelenik az új honlap. A http://www.valasztas.hu internetes oldalt az esélyegyenlőség érdekében egy úgynevezett hangos változattal is ellátták, így a vakok számára is követhetők lesznek a legfontosabb információk.
Rytkó Emília, az OVI vezetője hozzátette: az OVI egy 11 tablóból álló választási kiállítást is bemutat az ország 180 városában, de az első választókról sem feledkezik meg. "A mintegy 150 ezer fiatal, akik a legutóbbi választások óta érték el nagykorúságukat, egy színes kiadványt kapnak kézhez, melyben az Európai Parlamentről kapnak érdekes információkat" - közölte Rytkó Emília.

Az uniós választópolgárok névjegyzékbe vételét is hétfőn kezdik meg - mondta a választási iroda vezetője. "Március 1-je és április 30-a között vetethetik magukat a választójogosultak nyilvántartásába az uniós és a csatlakozó országok állampolgárai" - tájékoztatott, hozzátéve: minden olyan nem magyar állampolgár, akinek Magyarországon van lakóhelye, értesítést kap a névjegyzékbe vétel lehetőségéről.

Az OVI a napokban 18 ezer nem magyar állampolgár választónak küld ki egy füzetet, melyben 19 nyelven található a névjegyzékbe vételről tájékoztató. Az érintettek március 1-je után kérhetik a lakóhelyük szerint illetékes jegyzőtől a névjegyzékbe vételüket. "Új elem, hogy Magyarországon is gyakorolhatja választójogát az uniónak az a választópolgára, aki itt lakóhelyet létesít és ezt külön kéri" - mondta. Magyarországon első alkalommal szavazhatnak nem magyar állampolgárok, ez egy újdonság a választójogban - hívta fel a figyelmet.

Rytkó Emília közölte: a külföldi választópolgárnak nyilatkozatot kell tennie arról,hogy van választójoga. A külföldi szavazók névjegyzékbe vételéről a 25 uniós és csatlakozó ország tájékoztatja egymást a többszöri szavazás elkerülésére. Az OVI vezetője felhívta a figyelmet: uniós vagy csatlakozó ország állampolgárainak lehetőségük van arra, hogy valamelyik párt listáján szerepeljenek, ekkor azonban már a saját államukból hatósági igazolást kell kérniük választójoguk bizonyítására. "Az aktív választójoghoz nem kell nyilatkozat, de a passzívhoz igen" - mondta Rytkó Emília. A választást legkésőbb a szavazás napját megelőző 72 nappal kell kitűznie a köztársasági elnöknek.

Az EU határozta meg azt az időszakot - június 10. és 13. között - amikorra a választás kitűzhető, így a 25 ország külön-külön dönthetett arról, mikorra írja ki a szavazást. Az EP-i választás jogi szabályozását az országgyűlés még decemberben elfogadta, és az 1997. évi választási eljárásról szóló törvény kis módosításra került. A parlament ugyancsak decemberben biztosította egy határozatban a választás pénzügyi költségeit is. "Erre a választásra 4 milliárd 350 millió forintot hagyott jóvá a parlament" - emlékeztetett Rytkó Emília.

Elmondta: ez a választás abban sajátos, hogy az egész ország egy választókerületet alkot. Az unió iránymutatása szerint azokban az országokban, ahol 15 milliónál nem nagyobb a lakosság lélekszáma, nem indokolt több választókerületet létrehozása. "Magyarországon 8 millió 150 ezer körüli a választópolgárok száma" - tette hozzá. Az egész országban egyfajta, azonos szavazólapon szavazhatnak a választók és egy országos eredmény lesz.

Az eredmény akkor kerül nyilvánosságra, ha már az unió valamennyi tagállamában a szavazókörök bezártak. "A Portugáliához tartozó Azori szigeteken este 10 órakor zárnak be a szavazókörök, tehát addig Magyarországon sem lehet eredményeket nyilvánosságra hozni, annak ellenére, hogy 19 órakor befejeződik a választás" - mondta Rytkó Emília. Közölte: valamennyi politikai párt állíthat listát, nem csak a parlamentiek, ehhez azonban 20 ezer ajánlószelvény összegyűjtése szükséges. A cédulák az ország területéről összegyűjthetők, miután az ország egy választókerületet alkot.

Tájékoztatása szerint a szavazólapon szereplő pártlisták zártak, ez azt jelenti, hogy a választók nem módosíthatják a személyek sorrendjét. Elmondta: új helyzet az is, hogy az eredmény megállapításánál az egyes pártoknak az 5 százalékot el kell érniük ahhoz, hogy mandátumhoz jussanak. "Az 5 százalékos küszöböt elért pártokra adott szavazati arányok alapján osztják ki a mandátumokat" - mondta.

Kitért arra is, hogy a szavazás lehetőségét 76 ország nagykövetségén is lehetővé teszik. Azok a választópolgárok, akik a szavazás napján külföldön tartózkodnak, előre kérhetik, hogy a magyar névjegyzékből töröljék és vegyék fel a külképviseleti névjegyzékbe. A választás Magyarországon és az azonos időszámítás alá eső államokban reggel 6 órától este 7 óráig tart, de az amerikai földrészen az éjszaka miatt már 12-én megkezdődik a választás.

Rytkó Emília elmondta: a kampány azt követően indul, hogy a köztársasági elnök kitűzte a választás napját. Ettől kezdve jogosultak a pártok politikai rendezvényeket szervezni, plakátokat és hirdetéseket elhelyezni. A jogszabály jelenleg nem intézkedik arról, hogy a közszolgálati médiának kell-e ingyenes lehetőséget biztosítania a pártok hirdetéseire, sőt a jogszabály a kampánykiadásokat sem szabályozza - közölte a választási iroda vezetője.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft