Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Négypárti konszenzus az EP-választási törvényről

2003.11.11. 16:36
Konszenzusos megoldás körvonalazódott a négy parlamenti párt mai egyeztetésén az európai parlamenti választásokról szóló törvénytervezettel kapcsolatban. Abban mindegyik fél egyetértett, hogy ne az állam pénzén utaztassák a külképviseletekre a szavazást ellenőrző pártdelegáltakat.
"Mind a négy párt leszögezte, hogy olyan törvényt akar, amelyben a pártok nem közpénzen küldik delegáltjaikat külföldre" - nyilatkozta Lendvai Ildikó, a szocialisák frakcióvezetője az egyeztetés után.

Mint elmondta, az EP-választásról szóló törvényjavaslatot a kormány, az egyeztetésen konszenzussal elfogadott módosító javaslatokat pedig a négy párt közösen terjeszti az Országgyűlés elé. Ennek értelmében a külképviseleteken működő választási bizottságok három választott tagból és a pártok delegáltjaiból állnak majd.

Három variáció a bizottságok összeállítására

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: három lehetőséget látnak arra, hogy az egyes jelölő szervezetek hogyan tudnának delegáltakat küldeni a bizottságokba. Szavai szerint a külföldön élő, és magyar állampolgársággal, valamint szavazati joggal rendelkezők, és a Magyarországról, a jelölő szervezetek költségén kiküldött tagok delegálását a kormánypártok is támogatták.

A Fidesz felvetette azt is, hogy azok a külföldön élő magyar állampolgárok is közreműködhessenek pártdelegáltként a külképviseleteken zajló választásokon, akik nem rendelkeznek szavazati joggal, de ezzel kapcsolatban különböző alkotmányossági és jogi szempontokat kell még megvizsgálnia a belügyi és az igazságügyi tárcának. A megyegyezés értelmében azonban erre vonatkozóan is elkészít a kormány egy kodifikációs javaslatot.

Így is százmilliós összeg az államnak

Avarkeszi Dezső, a szocialista frakció közjogi munkacsoportjának tagja kérdésre válaszolva elmondta, a külképviseletek alkalmazottai nem lehetnek a bizottságok tagjai. Hetvenkét külképviseletre kellene választott bizottsági tagokat küldeni, ami százmilliós nagyságrendű kiadást jelent az államnak.