Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nem szavaznak az Irakban szolgáló magyar katonák

2004.05.17. 13:24
A magyar konzulátussal rendelkező országok közül Pakisztánban, Kenyában, Líbiában és Irakban nem szavaznak magyarok a június 13-i EP-választásokon. Kubába, Nigériába, Mongóliába egy-egy szavazatért repül delegáció Magyarországról. Az összesen 4,35 milliárd forintra rúgó választási költségből 350 millió forintot szánnak a külföldön szavazó magyarokra.
Eddig negyvenmillió forintot fordítot az Országos Választási Iroda az EP-választások külföldi lebonyolítására, derült ki Rytkó Emíliának, az Országos Választási Iroda vezetőjének hétfői beszámolójából. A pénzt külföldi magyar lapokban, illetve azok hiányában országos lapokban közölt felhívásokra, valamint a konzulátuson a választásokat felügyelő magyar munkatársak haza-, és visszautaztatására költötték. Utóbbira azért volt szükség, mert csak így tudták felesketni őket, magyarázta az Indexnek Rytkó Emília az utazások célját.

Összesen azonban a 4,35 milliárdos választási keretből 350 millió forintot költenek a 2415, külképviseleten szavazó magyar miatt a konzulátusokon tartandó választásokra. Ebből a pénzből utaznak majd a külföldi konzulátusokra magyar delegáció tagjai is, akiknek lényegében az OVI fizeti az utazási és a napidíját, a helyi közlekedési költségeket, valamint a szállásköltségét.

Nem szavaznak a magyar katonák

A hetvenöt magyar konzulátusból négynél - a pakisztáninál, a kenyainál, a líbiainál és az irakinál - egyetlen magyar sem jelezte, hogy szavazni kíván, míg Kubába, Nigériába, Mongóliába egy-egy szavazat miatt utazik két-három fős delegáció Magyarországról. Az iraki magyar katonai kontingens választási passzivitásáról Juhász ferenc honvédelmi miniszter azt mondta, előzetesen tájékoztatták a katonákat, hogy nem szavazhatnak, a választási bizottság civil tagjainak ugyanis nem tudják szavatolni a biztonságát a hadműveleti zónában.

Nyolc lista

A legtöbben, több mint kétszázan Belgiumban, Nagy-Britanniában, Franciaországban szavaznak a magyar jelöltekre. Rytkó Emília elmondta, hogy Magyarországon 1934 külföldi kérte a magyar névjegyzékbe való felvételt, ezzel szemben mintegy másfélezer magyar állampolgár jelezte külföldön, hogy uniós tagország ottani EP-választási listájára kíván majd szavazni.

Hétfőig nyolc listát vett nyilvántartásba az OVI, az MSZP-ét, a Munkáspártét, a MIÉP-ét, az SZDSZ-ét, a Fideszét, az MDF-ét, az Szociáldemokrata Pártét, valamint a Magyar Nemzeti Szövetségéét. Ugyanakkor a Magyar Vidék és Polgári Pártnak a Zöld Pártéval közös listáját egyelőre nem vették nyilvántartásba, ugyanis kifogás érkezett, hogy a jelölőszelvények gyűjtésekor nem jelezték, hogy együtt indulnának. Erről ma este határoz az Országos Választási Bizottság.

Az európai választási rend lényegében nem különbözik a magyartól, de több európai országban este tízig lehet szavazni, ezért Magyarországon is csak ezután fogják nyilvánosságra hozni a választási eredményeket, mondta az OVI vezetője.