Ágnes
-1 °C
2 °C

A kormány belemegy: utazhatnak a választásellenőrző pártdelegáltak

2003.10.29. 17:41
A kormány és az MSZP számára elfogadható a Fidesznek az az álláspontja, hogy az európai parlamenti választásokat a külképviseleteken is ugyanolyan választási bizottságok bonyolítsák le, mint amilyenek az országgyűlési és az önkormányzati választások alkalmával működnek - jelentette ki a Belügyminisztérium politikai államtitkára. A kormányoldali kompromisszum felgyorsíthatja az EP-választás szabályozásának kidolgozását, miután főként a 71 magyar külképviseleten történő szavazás ellenőrzésének kérdése bénította leginkább a pártok közötti egyeztetést.
Pál Tibor azt követően beszélt erről, hogy sem a hétfői, sem pedig a keddi egyeztetéseken az MSZP és a Fidesz nem tudott megállapodni az EP-i választás módjáról. A kormány és az MSZP számára elfogadható a Fidesz egy korábbi javaslata is, ami szerint a külföldön történő választások ellenőrzésében pártdelegáltak nem vennének részt - mondta az államtitkár. Az MTI szerdán pénzügyminisztériumi forrásból úgy értesült: a jövő évi költségvetési tervezetben nincs külön keret arra, hogy a pártok delegáltjai állami pénzből utazhassanak a külképviseletekre.

Pál Tibor reményét fejezte ki, hogy a várhatóan hétfőn tartandó, kétharmados támogatottságot igénylő országgyűlési szavazásig a pártok egyezségre jutnak az EP-i választás kérdésében. Emlékeztetett: a múlt év novembere óta folyó megbeszéléseken megegyeztek a többi között abban, hogy Magyarország egy választókörzetet alkot, 5 százalékos bejutási küszöb lesz a listáknál, csak a pártok állíthatnak listát és az ajánló szelvények gyűjtése az önkormányzati választásokhoz hasonlóan történik. "Mindez a kormány megegyezési szándékát bizonyítja, mint ahogy az is, hogy korábban már engedett a Fidesznek, amikor az elektronikus voksolás helyett a hagyományos, választási bizottságok előtt történő, papíralapú szavazást elfogadta" - mutatott rá az államtitkár.