Sára, Márió
2 °C
6 °C

A zöldek támadják a fapados légitársaságokat

2003.11.14. 12:50
A zöldpárti EP-képviselők kritizálják az unió fapados légitársaságoknak juttatott támogatásait, mivel szerintük az őket segítő több milliárd eurós reptérfejlesztések mellett megfeledkeztek a környezeti károk mérsékléséről - írja az EUpolitix.com.
A híroldal szerint a parlamenti képviselők szeretnék elérni, hogy "agresszívabb" ellenőrzésnek vessék alá a légiközlekedési szektornak juttatott közvetett és közvetlen támogatásokat. Paul Layonne, a zöldpártok európai parlamenti frakciójának képviselője szerint gyakran olyan légitársaságok kapnak segélyeket és kölcsönöket, amelyek érzéketlenek az általuk okozott környezeti problémákra.

Nagyobb légiforgalom - nagyobb környezetszennyezés

A képviselő elmondta, a Bankwatch nevű független pénzügyi megfigyelő szervezet szerint 1998 és 2002 között az Európai Beruházási Bank 8 milliárd eurós kölcsönt biztosított repülőterek bővítésére. Layonne szerint ennek köszönhetően jelentősen növekedett a légi személyforgalom, így nőtt az általa okozott környezeti kár: elsősorban a légszennyezés és a zajterhelés. A közösség viszont azzal már nem törődött, hogy az okozott károkkal arányos mértékű forrásokat biztosítson ezek kompenzálására.

"Ez ellenkezik az unió alapelveivel. Arra szólítjuk fel az Európai Bizottságot, hogy agresszívabban ellenőrizze a közvetve és közvetlenül kiutalt kölcsönöket és állami támogatásokat." - nyilatkozta a képviselő az EUpolitix.com beszámolója szerint.

A dublini központú Ryanair fapados légitársaság ellen jelenleg vizsgálatot folytat az Európai Bizottság, mivel a testület álláspontja szerint sérti az unió állami támogatásokról szóló jogszabálályát cég és a vallon kormány közötti megállapodás, amelynek értelmében a Ryanair a piaci ár felét fizeti az állami tulajdonban lévő Charleroi reptér használatáért. Layonne azzal vádolja a légitársaságot, hogy az zsarolni próbálja a bizottságot az ügyben azzal fenyegetőzve, hogy otthagyja a repteret, ha elítélik az ügyben.