Géza
-11 °C
-4 °C

Szemétdombi zarándokút

2004.05.01. 13:55
Budapest Főpolgármesteri Hivatala EU-lomtalanítási kampányt hirdetett. Olyan tárgyakat gyűjtöttek, amelyeket tulajdonosaik nem kívánnak a közösbe vinni, az akció eredményét az Erzsébet téri buszpályaudvar épületében állították ki. Pénteken úgy tűnt, léteznek emberek, akik kíváncsiak erre.
A The Catheters együttes Ravenous Animal című száma zsongott a fejemben, amikor Szabó Zoltán lobogó pöttyös ingében meglóbált egy képzeletbeli bringás kardot a feje felett, és eltűnt a forgalom súlya alatt mangaszerűen remegő Nyugati hypernode egyik galambzord homlokzatának sarkában. Tudósító (később T) már út közben vágyódni kezdett a lommal való találkozásra, hiszen eleve boldogan ugrott bele a rengeteg szeméttel kecsegtető kalandba.

A város tüdeje T exoskeletonja alá csavarodott, T egyébként alig várta, hogy valamilyen politikai agitációval fusson össze. Az Erzsébet téren nagy csapatokban szublimálódtak az emberek. Végre, elvégre, mondogatták.

Lomhatvány
Szelektív gyűjtés

A Főpolgármesteri Hivatal nagyszabású kulturális eseménye a buszpályaudvarban helyezkedik el. Rövid, de kellemes sorbanállás után ellentüntetésről érkező kollégámmal belétpünk a megvilágosodás szentélyébe, ahol egy kiállításra hasonlító vicc helyezkedik el.

Az EU-lomtalanításon az emberi létezéssel kapcsolatos érzelmekben olyan mélyre merültünk, amilyen mély csak egy vérszemet kapott tengerszem lehet. A sittkompozíciót a következő jelenségek alkották: retró asztali tárgyak, szimbolikus politikai szarok, egy voodoo kegytárgy.

A zacskó titka

Retró asztali tárgyakat el tetszenek tudni képzelni: óra, könyv, ilyesmi. A linearitás kedvéért ide sorolnék olyan tárgyakat is, mint az egyik sarokban szortyogó kazettás lemezjátszó. A kihelyezett bakeliteknél fogalmazódott meg először elementáris erővel, hogy azért a szemét inkább a tojáshéj meg teafilter.

Voodoo kegytárgy?
A szimbolikus politikai szarok közé következő lomok kerültek: egy befőttesüveg cukorka, valami olyan szöveggel, ami a zászlóégető különös esetére utalt, egy kötél. T innentől nem is foglalkozott tovább az egésszel.

A legérdekesebb lom egy zuglói nyugdíjas küldeménye volt, golyóstollal és zöld filccel dekorált ismeretlen, büdös tartalmú zsemlészacskó. Erről hitte T, hogy voodoo kegytárgy, de ekkor már nagyon rosszul volt, hogy kiment inkább a térre, a lötyögő emberek közé.

Hangulatvégzet

Odakinn a Kaláka együttes neurotoxikus zenéjének hatása alatt az emberek még nagyobb iramban szublimálódtak. T örjöngés hangjaira lett figyelmes. A tér sarkán szalagpörgető lánykák színes, szervezett, doboló csapata tört utat magának. Az alkonyat ettől sokkal vidámabb lett.

Gratulálunk az arcnak, a fent említett eseményre kérjük ne menjenek el, továbbá, hogy legyen kút az Erzsébet téren.