György
14 °C
24 °C

Nincs türelem az új EU-tagokkal szemben

2004.04.15. 15:10
Nem kapnak türelmi időt az EU előírásainak betartására a május 1-én csatlakozó új tagországok. Az Európai Bizottság a csatlakozás pillanatától teljes szigorral kéri majd számon az uniós jogszabályokat, Brüsszel nem riad vissza a szabálysértési perektől és a védzáradék alkalmazásától sem.
Nem kapnak türelmi időt az újonnan csatlakozó EU-tagállamok. A tíz új tagállamban a csatlakozás május 1-i időpontjától azonnal maradéktalanul alkalmazni kell az uniós jogszabályokat és előírásokat. "Ha a közösségi jogszabályok megszegésének vagy helytelen alkalmazásának világos esetei fordulnak elő, a bizottságnak cselekednie kell és fog is" - jelentette ki Günther Verheugen bővítési biztos.

Jobb felkészítés

A korábbi csatlakozók közül Spanyolország és Portugália 1986-os csatlakozásukat követően két év hallgatólagos türelmi időt kapott az EU-joganyag alkalmazásában. A most csatlakozókat "teljesen újfajta módszertannal, nagyon gondosan" készítették fel a csatlakozásra.

"A bővítés mostani köre nem hasonlítható a korábbiakhoz" - jelentette ki Verheugen. Mint mondta, a bizottság az egységes belső piac védelmében akár a csatlakozási szerződés védzáradékát is hajlandó alkalmazni és haladéktalanul szabálysértési eljárást indít bármely új tagállam ellen.

A védzáradékot is bevethetik

A védzáradékot leginkább az élelmiszerbiztonság védelmére vethetik be, azaz az EU előírásainak nem megfelelő élelmiszeripari üzemek nem exportálhatnak. Verheugen szerint több új tagállamnál előfordulhat, hogy a csatlakozás után nem folyósítják nekik nyomban a mezőgazdasági támogatásokat, mert kifizető ügynökségeik még nem tesznek eleget az EU szigorú követelményeinek.

Büntetik majd az iparvállalatok meg nem engedett állami támogatását is. Szabálysértés esetén előbb írásban figyelmeztetnek. Ennek eredménytelensége esetén akár szabálysértési eljárást is indíthatnak az Európai Bíróságon.

Szigorú megfigyelés alatt kívánják tartani hat csatlakozó - Ciprus, Csehország, Lengyelország, Magyarország, Málta és Szlovákia - költségvetését is, mivel ezek hiánya meghaladja az eurócsatlakozás feltételéül szabott GDP-arányos 3 százalékot.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft