Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Boszniában békéltet az EU

2004.10.11. 14:29
Elfogadták az Európai Unió boszniai békefenntartó akciójának terveit a tagországok külügyminiszterei. A külügyminiszteri tanácskozáson szóba kerülhet a vajdasági magyarok ügye is, de várhatóan nem feddik meg Szerbiát.
Jóváhagyták a boszniai békefenntartó műveletekre vonatkozó terveket az Európai Unió külügyminiszterei. Az EU az Althea hadművelet keretében december legelején veszi át Bosznia-Hercegovina ellenőrzését a NATO-tól. A hétezer békefenntartó bevetésével végrehajtandó tervről már az év eleje óta tárgyaltak a NATO-val. A művelettel az EU bizonyítani szeretné, hogy képes egy önálló katonai akció végrehajtására.

A külügyminiszterek jóváhagyták a macedóniai rendőrségi misszió meghosszabbítását. Az eredetileg idén decemberben befejezni tervezett akció keretében az EU hatékonyan működő, az európai normákat is teljesítő rendőrség kiépítésében segédkezik.

A luxembourgi EU-tanácskozás napirendjén külön szerepel a Nyugat-Balkán térségének helyzete. A miniszterek egyebek között várhatóan azokat az első jelentéseket tekintik át, amelyeket a belgrádi EU-nagykövetségek beszámolói alapján készítettek a vajdasági helyzetről.

A kiszivárgott hírek szerint egyelőre inkább előzetes, a helyzetet körülíró beszámolók hangzanak majd el, nem pedig állásfoglalás jellegű értékelések. Luxembourgban uniós forrásból hétfő délelőtt azt jelezték, nem valószínű, hogy a vajdasági kérdés jelentős teret kap az eszmecserében, illetve a találkozóról készülő írásos dokumentumban.