Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A Népszabadság szerint Balázs Péter lesz az EU-biztos

2004.02.02. 07:35
A korábbi EU-integrációs államtitkárt javasolja hétfőn a kormány Magyarország állandó brüsszeli képviselőjének - értesült a Népszabadság. Juhász Endre az Európai Bíróság bírája, Czúcz Ottó az Európai Elsőfokú Bíróság bírája lehet. A Fidesz kifogásolta, hogy a kormány előzetesen nem konzultált a jelöltekről.
A kormány ma nevezi meg jelöltjeit a négy vezető uniós posztra, amelynek betöltésére Magyarország lehetőséget kap - írja a Népszabadság. A lap szerint az Európai Bizottság tagjának minden valószínűség szerint Balázs Pétert, Magyarország állandó brüsszeli képviselőjét, korábbi EU-integrációs államtitkárt javasolják.

Az Európai Bíróság bírájának a kormány Juhász Endre jelenlegi EU-koordinációs minisztert, volt EU-nagykövetet és főtárgyalót jelölheti. A harmadik poszt az Európai Elsőfokú Bíróság magyar bírája: ide várhatóan Cúcz Ottó alkotmánybírót javasolják. Egyelőre nem ismert, ki lesz a kormány jelöltje a negyedik posztra, az Európai Számvevőszékhez.

A személyi javaslatokat ma délelőtt a kormánypárti frakciókkal, majd az ellenzékkel ismertetik. A Fidesz korábban kifogásolta, hogy a kormány előzetesen nem konzultált a jelöltekről, csupán a véglegesnek tekinthető nevek ismeretében mondhatják el véleményüket.