Piroska
-2 °C
5 °C

Románia és Bulgária esélyes a 2007-es csatlakozásra

2005.04.12. 20:02
Az EU Bizottsága felszólította az EP, hogy szerdán szavazzák meg az Európai Unió újabb bővítését. A román csatlakozásról készült jelentésben kiemelték, hogy Romániának tennivalója van a roma és magyar kisebbségi jogok elismerése terén, emellett tennie kell a regionális és helyi hatóságok erősítéséért is.

Olli Rehn bővítési biztos közreadta a Bizottság Romániával és Bulgáriával kapcsolatos javaslatát, amelyet az Európai Parlament szerdai strasbourgi plenáris ülése elé terjesztenek, adta hírül az eurohirek.hu. A Barroso-bizottság tisztában van azzal, hogy a két országnak rengeteg még a tennivalója a 2007. januárra tervezett csatlakozásig, ám meggyőződésük, hogy Bulgária és Románia teljesíteni fogja vállalásait.

Számos kétség

Különösen Románia vonatkozásában számos kétség fogalmazódott meg az utóbbi hetekben-hónapokban. Olli Rehn most bizakodóan szólt arról, hogy Románia véghez viszi a jogi reformokat, biztosítja a tiszta versenyt, folytatja a korrupció elleni küzdelmet, és eleget tesz környezetvédelmi kötelezettségeinek.

A keddi vitában a brit Geoffrey Van Orden, a bolgár csatlakozásról szóló jelentés készítője azt mondta, nem örül, hogy Bulgária "más országgal került egy kosárba" felvételi kérelmének elbírálásakor, ahelyett, hogy csak a saját érdemei alapján ítélnék meg. A francia Pierre Moscovici, aki Romániáról állított össze jelentést, úgy vélte, a csatlakozási kérelem elfogadása katalizátorhatást gyakorolhat az országban megkezdett reformokra. Moskovici fontos feladatként említette az igazságügyi reform folytatását, a határvédelem, a környezetvédelem javítását. A jelentéstevő kiemelte: Romániának tennivalója van a roma és magyar kisebbségi jogok elismerése terén, emellett tennie kell a regionális és helyi hatóságok erősítéséért is.

A Bizottság arra kéri az euroképviselőket, hogy szerdán szavazzák meg az Európai Unió újabb bővítését. A keddi vita után az Európai Parlament hozzájárulási eljárás keretében szavaz Románia és Bulgária európai uniós csatlakozásáról.