Gusztáv
-4 °C
1 °C

Izmosodó európai védelmi együttműködés

2003.11.18. 12:51
Megállapodtak a közös Európai Védelmi Ügynökség felállításáról a huszonötök, az unió jelenlegi és jövőre csatlakozó tagállamainak védelmi miniszterei - írja a BruxInfo. Az ügynökség már jövő nyáron megkezdheti működését. A védelmi kezdeményezés két másik fontos eleme, az gyorsreagálású haderő és az önálló védelmi tervezőközpont felállítása még további viták tárgya.
Az Európai Védelmi Ügynökség feladata az lesz, hogy koordinálja a tagállamok katonai fejlesztéseit, beszerzéseit és kutatásait az európai védelempolitika (ESDP) célkitűzéseinek megfelelően. Antonio Martino olasz védelmi miniszter nyilatkozata szerint az egyik legfontosabb feladat a "pazarlások és párhuzamosságok" megszüntetése lesz.

Ablakon kidobott pénzek

Nincs más hátra, csak előre
Az unió országai jelenleg egymástól függetlenül intázik katonai ügyeiket, beleértve a fejlesztésre és beszerzésre fordított kiadásokat is. Ennek az az eredménye, hogy a tagállamok összességében már most is az Egyesült Államok katonai költságvetésének felét költik el az amerikai védelmi kapacitás tizedének megfelelő erők fenntartására - nyilatkozta Martino a BruxInfo beszámolója szerint.

Az ügynökség feje a kül- és biztonságpolitikai főképviselő (jelnleg Javier Solana) lesz, de vezetését és finanszírozását a tagállamok egyelőre nem akarják közösségi szintre emelni. Valószínűleg az egyes országok védelmi miniszterei ülnek majd a szervezet döntéshozó tanácsában, ők vállalják érte a politikai felelősséget és a szükséges forrásokat is külön-külön adják majd össze rá a tagállamok. Annyi már biztos, hogy az ügynökség felállításának pontos részleteit januárban kezdi el kidolgozni egy most felállított munkacsoport, és a legoptimistább becslések szerint jövő nyáron már működésbe léphet a szervezet.

Katonák helyett egyelőre csendőrök

A BruxInfo beszámolója szerint a hatvanezer fősre tervezett közös európai gyorsreagálású haderő felállításával kapcsolatban késésben van a közösség. A terv már négy éve megszületett, de a kontingenst azóta sem sikerült összegrundolni. Mivel a haderő felállítására kitűzött korábbi határidő már lejárt, új tervre lesz szükség a 2010-ig terjedő időszakra. A franciák időközben előálltak egy uniós csendőrség megteremtésének ötletével, amelyet a béketeremtő missziókon vethetnének be olyan területeken, ahol katonai jelenlétre már nincs szükség, csupán a közrend fenntartására.

Tervurenbe kéne menni?

A Brüsszel melletti Tervurenbe tervezett önáló védelmi tervezőközpont megteremtéséről sem sikerült megegyezni - írja a BruxInfo. Az olasz védelmi miniszter elmondta, abban mindenki egyetért, hogy az uniónak szüksége van valmilyen független katonai tervező kapacitásra, de hogy milyen formában, abban nagyon eltérőek az álláspontok. Ez a központ a jelenlegi variációk szerint létrejöhet a NATO keretein belül vagy kívül, de maradhat a tervezőkapacitás a nemzeti parancsnokságoknál is.

A németek az elmúlt napokban hátráltak ki a tervezőközpont megvalósításának ötlete mögül, bár korábban kiálltak mellette. London az Egyesült Államokhoz hasonlóan ellenzi a szerintük a NATO már meglévő kapacitását duplikáló elképzelést, ezért elutasították a franciák javaslatát egy kisebb, mindössze 30-40 fős védelmi "sejt" létrehozásáról.

Magyar szerep

Magyarországot a BruxInfo szerint legközvetlenebbül az érinti, hogy az Európai Unió jövőre átveszi a NATO-tól a boszniai békefenntartó missziót. Jelenleg 150 magyar katona állomásozik a volt jugoszláv tartományban, és ez a haderő várhatóan tovább szolgál majd az uniós zászló alatt is, igaz, csökkentett, 107 fős létszámmal.