Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Az indiai kender Európa kedvenc kábítószere

2003.10.27. 14:51
Az Európai Unió országaiban minden ötödik felnőtt szívott már valamilyen indiai kenderszármazékot és ez a szer terjed leginkább a fiatalok között is - állapította meg az EU kábítószerrel és kábítószer-fogyasztással foglalkozó strasbourgi hivatalásnak (OETD) jelentése.
Az indiai kender a legeleterjedtebb kábítószer az EU országaiban. Európai forgalma olyan jelentős. hogy a világon lefoglalt teljes mennyiség háromnegyedét itt fogták el a vámosok. A legnagyobb arányú a fogyasztása Dániában, ahol a 15-34 éves korosztály 44 százaléka kipróbálta már, de ettől nem sokkal marad el Nagy-Britannia 42 százalékkal, Franciaország 40 és Spanyolország pedig a maguk 40 illetve 30 százalékával.

A jelentés szerint aggasztóan nő a kokain fogyasztása is, főleg a nagyvárosokban, mivel ára az elmúlt években nem nőtt, sőt egyes esetekben csökkent is. A heroinfogyasztók száma szerencsére stabil vagy csökkenő tendenciát mutat: az unió lakosainak kevesebb, mint egy százaléka próbálta ki ezt a kábítószert. A legsúlyosabb esetek fele azonban a heroinhoz köthető, ezért kis fogyasztási részaránya ellenére nagy közegészségügyi terheket jelent. Az ecstasy fogyasztása főleg a nagyvárosi fiatalok körében terjed, de a többi szerhez képest még marginális jelentőségű.

Egyre többet drogoznak a fiatalok

A szervezet éves jelentése szerint a fiatalok a korábbinál többféle kábítószerhez jutnak hozzá, és egyre többen fogyasztják ezeket alkohollal együtt. További gond, hogy egyre fiatalabban kezdik el a kábítószerek kipróbálását.

A legelterjedtebb a fiatalok körében is az indiai kender. Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Írországban és Nagy-Britanniában a megkérdezett 15-25 év közöttiek több, mint ötöde szívott marihuánát az elmúlt egy évben. A terjedését az segíti, hogy a közvélemény elenyészőnek ítéli a veszélyességét, de ilyen méretekben már közegészségügyi problémát jelent.

Akárcsak az alkohol, amely sok országban a kábítószereknél is nagyobb problémát jelent, a fiatalok körében is. Az OETD vizsgálata megállapítja, hogy a 20 évnél fiatalabbak több pénzt költenek italra, mint drogra vagy bármilyen más, a szórakozással, kikapcsolódással kapcsolatos vásárlásra.

Csatlakozók: uniós szintű fogyasztás, elégtelen megelőzés

A jövőre csatlakozó kelet-közép-európai országokban a jelentés szerint a kábítószerfogyasztás már elérte, néhol akár meg is haladta az uniós szintet, és jelentősen nő a kábítószerre visszavezethető halálesetek száma.

Ezzel szemben jelentős az elmaradás a kábítószerezés elleni küzdelmet szolgáló egészségügyi hálózat kiépítésében. A térség országaiban még mindíg elsősorban a büntetési felfogás a domináns, miközben nyugaton a megelőzés és a drogproblémák egészségügyi kezelése felé halad a fejlődés.

Rontja a helyzetet, hogy mivel Kelet-Közép Európában a kábítószerrel kapcsolatos kezelések sokáig az önkényesen elrendelt elvonókúrákra korlátozódtak, a kábítószer-fogyasztók nagy része az egészségügyi hálózatot egy elnyomó, fenyegető szervezetnek látta, és ezért sem mert segítséget kérni.

A jelentés a kilencvenes években indított megelőző programokat elégtelennek ítéli meg. Jellemző adat, hogy miközben az EU tagállamaiban már minden harmadik heroinfogyasztóra kiterjed a heroint metadonnal helyettesítő program, az újonnan csatlakozó országokban ez az arány az öt százalékot sem éri el. Észtország, az egyik olyan állam, ahol a legmagasabb a heroinfogyasztás, csak 2001-ben indította el az első ilyen kezdeményezést.