Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Génmódosított élelmiszer importját engedélyezte az EU

Az Európai Bizottság szerdán gyakorlatilag felfüggesztette a genetikailag módosított anyagokat tartalmazó termékek európai importjára vonatkozó tiltást. A tiltás hat éve van érvényben, és komoly fogyasztóvédelmi küzdelmek mellett kereskedelmi vitákhoz vezetett, többek között Amerikával is.
Az első és mindeddig egyetlen genetikailag módosított termék, amelynek importját Brüsszel szerdán jóváhagyta, egy Syngenta nevű cég konzervkukoricája, amely a BT-11-es kódnévre hallgat. Az engedély csak a kukorica importjára, nem pedig termesztésére vonatkozik.

Az engedélyezés előzménye, hogy ez év április 18-án életbe lépett egy európai jogszabály, ami lehetővé teszi a génmódosított termékek forgalmazását, abban az esetben, ha az áru csomagolásán világosan fel van tüntetve, hogy genetikailag módosított anyagokat is tartalmaz. "A csomagolás alapján mindenki szabadon eldöntheti, hogy meg akarja-e venni a terméket vagy nem" - mondta David Byrne, fogyasztóvédelemért felelős biztos szerdán.

A BT-11-est az EU élelmiszerügyi tudományos bizottsága, az Európai Bizottság kutatóközpontja és a holland élelmiszerbiztonsági hivatal is megvizsgálta és rendben lévőnek találta. A BT-11-es importját normális körülmények között nem Brüsszelnek, hanem a tagállamok mezőgazdasági minisztereinek kellett volna jóváhagyniuk, de a Tanács késve szavazott az ügyről. Az Európai Bizottság így saját hatáskörében döntött a tilalom felfüggesztéséről.

Kereskedelmi vita

Az importtilalom felfüggesztéséről évek óta folyik a vita, ahogy általában a genetikailag módosított élelmiszerekről. A fogyasztóvédelem ráadásul csak az egyik oldala az ügynek, és nem is a legbonyolultabb - abszolút semmilyen bizonyíték nem létezik ugyanis, hogy bármelyik genetikailag módosított termék káros volna az emberi egészségre.

A nagyobb probléma, hogy az EU a biztonság kedvéért mégiscsak betiltotta ezeknek az élelmiszereknek az importját még a kilencvenes években, amiért viszont kereskedelmi vitába keveredett az Egyesült Államokkal (és még vagy húsz másik országgal). Az amerikaiak szerint az európai importtilalom illegális piacvédő intézkedés, mert az EU nem tudja bebizonyítani, hogy a szóban forgó termékek károsak.

Az ügy már egy ideje a Világkereskedelmi Szervezet illetékes bírósága előtt van. Az amerikaiakat nem elégítette ki a szerdai döntés sem. "Egyetlen termék jóváhagyása nem változtat semmin. Ez ugyanis nem jelenti azt, hogy ezekhez a termékekhez áttekinthetően, követhetően és szabályosan lehetne importengedélyt kérni" - mondta egy illetékes a brüsszeli amerikai nagykövetségen, aki szerint a BT-11-es kapcsán politikai döntést hozott a Bizottság, amivel megpróbált kikeveredni a bírósági ügyből.