Emőke
-4 °C
9 °C

Fellendülőben az EU és India gazdasági kapcsolatai

2003.12.02. 13:00
Az Európai Unió és India kereskedelmi forgalma 2008-ig 50 milliárd euróra ugrik. A hétvégén Új Delhiben aláírt egyezmény megduplázza a két piac kereskedelmi forgalmát.
A negyedik EU-India csúcsértekezlet elsődleges célja a szeptemberben megromlott kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok helyrehozatala volt. A szeptemberi cancuni kereskedelmi tárgyalások során India támogatta a fejlődő országok G20-as csoportját abban, hogy kiszorítsák piacukról az Európai Uniót.

A felek most abban egyeztek meg, hogy mindkét oldalon 14 millió eurós befektetés-ösztönző programot indítanak a protekcionizmus felszámolása, valamint a gazdasági együttműködés támogatása érdekében.

Európa várja az indiai árut

Az indiai termékeket illetően az Európai Unió a világ egyik legnyitottabb piaca. Az EU összesen 10.300 féle vámilletéket alkalmaz, India esetében 9.100 vámilleték jelentősen csökkentett arányú, illetőleg az indiai termékek teljes illetékmentességet élveznek - mondta Chris Patten külügyi biztos egy EU-India üzleti csúcsértekezleten, hozzátéve: az Indiába irányuló európai export ugyanakkor korántsem kap ilyen szabad utat.

India nehézkes üzleti partnerként híresült el, s ezt elsősorban vámilletékeinek köszönheti, amelyek a nemzetközi szinthez képest még mindig túlságosan magasak.

Versenyben Kínával

Az indiai vezetés 250 millió eurót ígért a Galileo programban való részvételre, a polgári igények kielégítését szolgáló navigációs rendszer kifejlesztésére. Ezzel az indiai hozzájárulás jelentősen felülmúlja a kínai mértékét (167 millió euró). Kínát India veszélyes riválisnak tartja a nyugati tőkéért folytatott küzdelemben.