Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Gulyás a gyorsan fejlődő államok között

2004.06.08. 14:30
A gulyás mellett a gazdasági növekedést említi meg Magyarországról az az EU-s, a Fidesz szerint a nemzeti érzékenységet sértő országismertető, amelyet a korábbi kifogások ellenére továbbra is terjesztenek, igaz, a sérelmezett oldalak kitépésével.
Továbbra is beszerezhető az összes európai uniós országot, annak történelmét, kultúráját röviden ismertető, s egyes Fidesz-vezetők által élesen bírált EU-kiadvány az Európai Parlament brüsszeli információs irodájában - igaz, az iroda dolgozói az érdeklődő szeme láttára tépték ki belőle a Magyarország kronológiáját tartalmazó oldalt, mondván, a magyarok "valamit kifogásoltak" ebben az évszámlistában - adta hírül az MTI.

"Sérti a nemzeti érzékenységet"

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője április végén jelentette be Brüsszelben, hogy kezdeményezte a kiadvány terjesztésének felfüggesztését - majd május 14-én immár azt közölte az MTI-vel, hogy az Európai Parlament információs hivatala fel is függesztette a terjesztést. Szájer - akinek kezdeményezését saját elmondása szerint több más magyar képviselő is támogatta - arra hivatkozott, hogy a mű komoly tárgyi hiányosságokat tartalmaz és sérti a nemzeti érzékenységet. Szájer április végi brüsszeli sajtóértekezleten konkrétan azt kifogásolta a műben, hogy abban sem a honfoglalásról, sem Mohácsról, sem 1848-ról nem esett szó, s a mű "meglehetősen fércmunka".

Ugyanakkor a könyv - amelyben mind a 25 országra csak 4-4 "tömör" oldal jut - megírja, hogy "Magyarország történelme valamivel több mint ezer évvel ezelőtt, a IX.században kezdődött, amikor egy vándorló nép, a magyarok rátaláltak a Duna-medencére."

Gulyás és gazdasági növekedés

Mohács neve valóban nem szerepel benne, de az igen - igaz, a kitépett kronológiában -, hogy a törökök a XVI. században megszállják, s 1541-ben elfoglalják Budát. 1848 pedig olyan formában fordult elő, hogy a szerző megírta: az osztrák uralom 1711-től 1848-ig tartott.

Az MTI beszámolója szerint a kiadvány kimondottan kedvező képet fest Magyarországról, leszögezve, hogy eredeti színt jelent Európa közepén. Megemlíti a magyar gulyást, de rögtön hozzáteszi, hogy Magyarország nem csak gasztronómiájáról híres. S azt is megírja, hogy a magyar gazdaságot - 10 évi mélyreható átalakulás után - olyan növekedés jellemzi, amely az országot a gyorsan fejlődő államok közé emeli.