Valér
4 °C
8 °C

Az EU hajlik a kínai fegyverexport engedélyezésére

A szerdai csúcstalálkozón nem szünteti meg az Európai Unió a fegyverexport-embargót Kínával szemben, de ez már nem várat magára sokáig. A gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok mellett egyes tagállamok számára hatalmi megfontolások is szerepet játszanak.
Az 1989 óta érvényben lévő európai fegyverexport-korlátozások sorsa lesz az egyik fő témája a szerdán Hollandiában megrendezendő EU-Kína csúcstalálkozónak. Kína már jó ideje lobbizik, hogy a Tiananmen téri mészárlások után bevezetett embargót szüntesse meg az Európai Unió, és ezt akarja elérni több európai állam is, elsősorban a vezető fegyverexportőr Franciaország is.

A szerdai csúcstalálkozón ez nem fog megtörténni, szögezték le hétfőn brüsszeli források, mert az uniós tagállamok egyelőre nem tudtak megegyezni ebben a kérdésben. A francia álláspontot támogatják például a németek, ellenzi viszont mások közt Nagy-Britannia és Hollandia, és keményen lobbizik ellene az Egyesült Államok is. Washingtonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az embargó megszüntetése egy olyan instabil (és abszurd) helyzethez vezethet, amelyben Kínát az európaiak látják el fegyverrel, az ellenséges Tajvant pedig az amerikaiak.

Az embargó ellenzői azzal érvelnek, hogy a korlátozások megszüntetése inkább csak szimbolikus. Egyrészt jogi hézagok miatt Európa (főleg Franciaország) már most is exportál fegyvereket Kínába, másrészt a kivitel aligha fog nagyon megugrani - Kína főleg Oroszországtól szerzi be arzenálját, az embargó megszüntetését inkább politikai gesztusnak tekintené. Az amerikaiak viszont attól tartanak, hogy az EU fejlett kommunikációs berendezéseket és más hi-tech hadieszközöket adna el Pekingnek.

Csak idő kérdése

Az EU soros elnökségét ellátó Hollandia, valamint a tárgyalásokat vezető Európai Bizottság részéről ugyanakkor elismerik, hogy az embargó megszüntetése valószínűleg csak idő kérdése. Készen állunk pozitív jelzést adni a kínaiaknak - jelentette ki november végén Bernard Bot holland külügyminiszter. "Ez nem jelenti azt, hogy most azonnal megszüntetjük az embargót, de ebbe az irányba haladunk" - ismerte el egy európai bizottsági illetékes hétfőn, hozzátéve, hogy Brüsszel egyúttal áttekinthetőbbé akarja tenni a fegyverexportot, egy "etikai kódex" bevezetésével.

Európai bizottsági tisztviselők azt mondták, hogy az embargó megszüntetéséért cserébe Kína megígérte, hogy aláír két nemzetközi emberi jogi jegyzőkönyvet (az emberi jogi helyzet javítása meghatározó európai követelés). De az EU haladást akar más területeken is: illegális bevándorlók, kereskedelmi kérdések, Tibet. "A kínaiak tudomásul vették Európa fontosságát, kapcsolatunk egyre erősebb politikailag és kereskedelmileg is. A Kínával való kapcsolatok megerősítése az egyik fő célkitűzésünk lesz a következő években" - mondta hétfőn José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A "Kínával való kapcsolatok megerősítése" valószínűleg mást jelent tagállamról tagállamra. A szándék egyfelől kézenfekvő és érthető, a fontos és egyre fontosabb kínai-európai gazdasági-kereskedelmi szálak miatt. Másrészt Kína a délkelet-ázsiai térség növekvő politikai-katonai tényezője is, amelyet sokan az Egyesült Államok majdani ellensúlyaként képzelnek el. Kommentátorok szerint a francia lobbizás mögött sem egyedül a francia fegyveripar megerősítésének szándéka áll, hanem az is, hogy Párizs beismerten többpólusú világban gondolkodik, amelyben az amerikai kolosszust Európa, Kína és más hatalmak egyensúlyoznák ki.

Mindenesetre a European Aeronautic Defense and Space Company, a legnagyobb európai hadiipari, légiszállítási és űrtechnológiai konzorcium (ami többek közt az Airbust is gyártja) hétfőn jelezte, hogy ha megszűnik az embargó, akkor azonnal megkezdik a tárgyalásokat a kínaiakkal a vásárlások esetleges élénkítéséről.