Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nyomozás helyett számvevőszéki vizsgálat az EUKK-nál

2003.11.07. 16:50
Nem tartozik a rendőrség hatáskörébe, hogy vizsgálatot indítson az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány tavasszal szétküldött kampányleveleinek ügyében, ami miatt hétfőn érkezett feljelentés az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságához.
A közalapítvány kampányleveleivel kapcsolatban a Polgári Média Egyesület juttatott el egy közérdekű bejelentést Lamperth Mónika belügyminiszterhez, az országos és a budapesti rendőr-főkapitánysághoz és az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóságához (SZBEI). Az Index birtokába jutott dokumentum szerint az egyesület azzal gyanúsítja a közalapítványt, hogy felelőtlenül gazdálkodik az adófizetők pénzével, mivel a tavaszi uniós népszavazási kampányra költött százmilliós összegek ellenére is alacsony volt a referendumon a részvétel.

Szavanként egymilliós kampánylevél?

A bejelentés szerint a kampány során szétküldött, mindössze három lapból álló, egy oldalnyi szöveget és egy két oldalas kérdőívet tartalmazó levelek, amelyeket mintegy három és fél millió címre postáztak ki, 348 millió forintjába kerültek az EUKK-nak. Így előállításuk az összes levélre kivetítve szavanként egymillió forintba került.

Arra hivatkozva, hogy több olyan eset is volt a közelmúltban, amikor politikai feljelentések nyomán az SZBEI hosszú időn át folytatott kiterjedt nyomozást, a bejelentés azt kéri, hogy a rendőrség a ezt az ügyet is hasonló alapossággal, politikamentesen vizsgálja ki.

Nem a rendőrség hatásköre

A közérdekű bejelentést az ORFK ma az Állami Számvevőszéknek továbbította. Mint az Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója a HavariaPressnek elmondta, a rendőrségnek sem hatásköre, sem pedig illetékessége nincsen a közalapítvány ügyében folytatandó vizsgálathoz. Emellett kiemelte, hogy konkrét bűncselekmény gyanúját maga a közérdekű bejelentés sem fogalmazta meg. Azt egyelőre nem tudni, hogy a számvevőszéki vizsgálat mikor indulhat meg, mivel az ÁSZ évi ellenőrzési terv szerint dolgozik.