Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Korrupciós botrány a brüsszeli agrárhivatalban

2003.10.17. 10:16
Nyolc személyt vettek őrizetbe a hatóságok a legújabb uniós korrupciós üggyel kapcsolatban. A kulcsfigura az unió Mezőgazdasági Főigazgatóságának hivatalnoka, aki kenőpénzeket fogadott el bizalmas információkért cserébe.
A visszaélés az unió gabonapiacával kapcsolatos, amely busás ártámogatásban részesül Brüsszel kasszájából. A belga ügyészség megállapítása szerint a mezőgazdasági biztos, Franz Fischler hivatalának holland alkalmazottja kenőpénzeket fogadott el. Ennek fejében előzetes tájékoztatást adott az unión belüli gabonaárak változásairól a nagyobb gabonatermelőknek Hollandiában és Franciaországban.

Bizalmas információk

"Minden bizonnyal bennfentes információkat szivárogtatott ki a gabonaárakról, amelyeket az Európai Bizottság rendszeres időközönként felülvizsgál és módosít" - fogalmazott Jos Colpin, a brüsszeli ügyészség szóvivője. Az EU jövendőbeli garantált gabonaárainak ismeretében az ilyen értesülésekhez jutó vállalatok tetszés szerint vásárolhattak vagy adhattak el gabonát, jókora haszonra téve szert - jegyezte meg az AP hírügynökség.

Az unió korrupció-ellenes hivatala (OLAF) közleményében arról számolt be, hogy a holland állampolgárságú személyt "a gabonaipar számára jelentős gazdasági és stratégiai értékkel bíró bizalmas értesülések továbbadásával" gyanúsítják. Az illetőt, akinek nevét mind az ügyészség, mind az OLAF-közlemény elhallgatta, és hét társát azután vették őrizetbe, hogy a rendőrség szerdán házkutatást tartott az EU brüsszeli székházában, valamint két francia és holland gabonakereskedő cég párizsi és rotterdami irodáiban. A cégek nevét éppúgy nem közölték, mint az állítólagos visszaéléssel megszerzett vagyoni előny nagyságát. Az OLAF szerint azonban az így lenyúlt összeg "jelentősnek bizonyulhat".

A mezőgazdasági ártámogatás évi 45 milliárd eurót emészt fel az unió költségvetéséből, s ezen belül a gabonatermesztés az egyik legjobban támogatott ágazatnak számít.

Nem sokkal az Eurostat után

Az új botrány azután pattant ki, hogy korábban pénzügyi visszaélésekre derült fény az Európai Unió statisztikai hivatalában (Eurostat), ahol egyes hivatalnokok mintegy ötmillió eurót "nyúltak le" és utaltak át titkos bankszámlákra. A pénzt azután luxusutazásokra, pazar New York-i vacsorákra és drága hátaslovakra költötték.

A visszaéléssel kapcsolatos vádak rossz fényt vetettek Romano Prodira, az Európai Bizottság elnökére és bizottságának tagjaira. A gárda 1999-ben azzal a fogadalommal tették le hivatali esküjüket, hogy megreformálják az EU hivatali gépezetét, miután az előző bizottság éppen egy pénzügyi botrány következtében kényszerült lemondani.