Valér
2 °C
8 °C

A városi és elővárosi közlekedést is támogattatná Magyarország az EU-val

2005.03.16. 16:51
Magyarország önálló javaslatokat tesz, hogy a 2007-2013 közötti időszakra készülő költségvetésben szerepeljenek a támogatott startégiai irányelvek között a városi és elővárosi közlekedés valamint a társadalmi összetartozás erősítését szolgáló célok finanszírozása.

A magyar kormány a múlt héten kézhez kapta a luxemburgi EU-elnökség a 2007-2013 költségvetési ciklusra előterjesztett javaslatát, amely minden szempontból igen kedvező Magyarország számára, mondta Baráth Etele, az európai uniós ügyekért felelős tárca nélküli miniszter. A soros elnökség májusban lezárná a vitát.

Versenyképesség és kohézió

Többletbevétel 2004-ben
A magyar nemzeti hozzájárulás az Európai Unió költségvetéséhez 106,7 milliárd forint, miközben a magyar államkincstár számláján 171,4 milliárd forint uniós támogatást írtak jóvá 2004-ben.
A pénzügyi perspektíva két nagy alapra oszlik: az egyik a versenyképesség növelését, a másik a kohéziót, a felzárkózást hivatott előmozdítani. A luxemburgi elnökség ezeket a célokat a GDP-arányos 1,24 százalékos országbefizetésekből valósítaná meg; Baráth Etele ezt igen pozitív hozzáállásnak tekinti, mint ismeretes, a hat nettó befizető ország egy százalékra szorítaná le a GDP-arányos befizetéseket, a többség az 1,14 százalékot tartaná elfogadhatónak.

A versenyképességet a K+F, az európai hálózatépítés (kutatás és fejlesztési-, oktatási-, igazgatási rendszerek közötti hálózat), az oktatás és képzés, az egységes belső piac és az európai szociális értékek védelmének kiterjesztésével kívánja fokozni az EU. A kohézió sikerének alapja a konvergencia, a regionális versenyképesség és foglalkoztatás-növelése, valamint a területi kooperáció, a belső- és külső határrégiók fejlesztése lehet. Magyarország szeretné, ha az Európai Unió az egészségügyi szerkezetátalakítás, a városi és elővárosi közlekedés, az európai fő közlekedési hálózatok és a társadalmi összetartozás erősítését szolgáló célok finanszírozását is felvenné a támogatott stratégiai irányelvek közé.