Géza
-11 °C
-4 °C

Kelet-európai bűnbandák az unió kapujában

2003.11.17. 16:47
A jövő évi bővítés következményeként a szervezett bűnözés hatalmas mértékű növekedésétől tart az unió közös rendőrsége.
Az Europol arra figyelmezteti a tagországokat, hogy a tíz új csatlakozó ország illegális áruk és szolgáltatások tömegének lesz forrása, tranzitútja és célországa. Az uniós rendőri szervezet bizalmas jelentésének részleteit a brit The Times című napilap tette közzé.

Készülnek a csatlakozásra

A hágai székhelyű Europol szerint a szervezett nemzetközi bűnbandák máris készülnek a bővítésre. Egyértelmű jelei vannak, hogy a bandák már megkezdték tevékenységük és embereik átcsoportosítását a csatlakozó országokba, amelyek egyben az illegális pénzek befektetésének központjává is váltak.

A bevándorlók veszélyesebbek, mint a drog

A jelentés szerint az Észtországban, Litvániában, valamint Bulgáriában, Romániában, Albániában, Oroszországban és az egykori Jugoszlávia területén működő bűnbandák jelentik a legnagyobb veszélyt az EU-ra. Az Europol az embercsempészettől tart leginkább: a jelentés szerint több százezer illegális bevándorló becsempészése és ennek társadalmi, gazdasági és politikai következményei ma már veszélyesebbek, mint a kábítószer-csempészet.

Uniós pénzek a maffiáknak

Az Europol számít a pénzügyi bűncselekmények szaporodására is. A szervezett bűnözés megcsapolhat uniós támogatásokat, hamis euróval és "mosott pénzekkel" áraszthatja el az EU-t.

Negyvenezer maffiózó a kontinensen

Csak az elmúlt egy évben ezer új bűnözői csoportot azonosítottak a kontinensen, ahol már négyezer ilyen szerveződést tartanak nyilván, negyvenezer taggal. A jelentés szerint az orosz bandák a legerősebbek, ezek már sikeresen beágyazódtak Finnországban, Svédországban, Dániában és a balti országokban. Főleg pénzmosásra, zsarolásra és embercsemépszetre szakosodtak, és kíméletlen erőszakkal lépnek fel a vetélytárs bandákkal szemben.

Az Europol a tagországoknak küldött figyelmeztetésében szorgalmazza, hogy az uniós államok szorosabban hangolják össze jogszabályaikat a pénzmosás és illegás bevándorlás terén, és hogy rendőri erőik közösen lépjenek fel a hálózatok irányítóival szemben.