Ervin
14 °C
22 °C

Az EU megkíméli az mp3-töltögetőket

Az Európai Parlament kedden jóváhagyott egy irányelv-javaslatot, aminek célja a szellemi tulajdon szigorúbb védelme az Európai Unióban. A várakozásoknak megfelelően a jogszabály nem fogja kriminalizálni az mp3-ak töltögetésének gyakorlatát, az államokra bízva, hogy pontosan hogyan lépnek fel a fájlcserélgetőkkel szemben.
Az Európai Bizottság eredeti, még tavaly beterjesztett jogszabály-javaslata egy picit keményebb volt. Szerepelt benne a büntetőjogi fellépés lehetősége, noha bizottsági illetékesek hangsúlyozták, hogy az otthoni felhasználókat ez semmi esetre sem érintette volna.

Ezt mi is tudjuk

"Hatalmas különbség van aközött, ha valaki nyereségvágyból sokszorosít egy CD-t, vagy letölt pár mp3-at otthoni hallgatásra. Ezt mi is tudjuk" - mondta Jonathan Todd szóvivő az Indexnek telefonon. Az irányelv szövege explicite kimondja, hogy azok ellen nem lehet fellépni, akik "jóhiszeműen", saját használatra töltenek le zenét a hálóról.

A jogalkotási folyamat során a javaslatot még jobban meggyengítették, végül teljesen kivéve belőle a büntetőjogi felelősségre vonás lehetőségét. A tagállamok képviselői első olvasatban azzal érveltek, hogy az EU csak egészen speciális körülmények között hozhat olyan törvényt, amiben ilyesmi szerepel. Ez ugyanis elsősorban az államok jogköre.

Meggyengített javaslat

Az ily módon meggyengített javaslatot az Európai Parlament kedden első olvasatban nagy többséggel jóváhagyta. Az EP által elfogadott szöveg előírja, hogy a legkeményebb polgárjogi vagy adminisztratív eszközöket csak azokkal szemben lehet alkalmazni, akik üzleti céllal sértik meg a copyright-védelmet; a büntetőjogi fellépés egyáltalán nem lehetséges.

A tervezet ugyanakkor nyitva hagyja a lehetőséget az államok számára, hogy saját hatáskörben (határaikon belül) keményebb, akár büntetőjogi szankciókat vezessenek be az internetről zenét töltögetőkkel szemben. De az biztos, hogy európai szinten a gyakorlatot nem kriminalizálják.

Minden harmadik másolt

Tágabb értelemben a jogszabály-javaslat célja a minden fajta szellemi termék (nem csak zene) hamisításának, jogtalan másolásának visszaszorítása. Az Európai Bizottság szerint ez összességében 1998 és 2001 között körülbelül 8 milliárd eurójába került az európai gazdaságnak. A zeneipar különösen súlyosan érintett: a Hanglemezkiadók Nemzetközi Szövetségének becslése szerint a világon eladott CD-k körülbelül harmada másolt - plusz az interneten terjesztett felvételek.

A jogszabály széles jogköröket biztosít a sértett copyright-tulajdonosoknak: házkutatást, tulajdon lefoglalását és bankszámlák zárolását kérelmezhetik a hatóságoktól, ha úgy érzik, valaki megkárosítja őket. A javaslatot egy Janelly Fourtou nevű francia képviselőnő kormányozta keresztül az EP-n; Fourtou a francia médiaóriás, a Vivendi főnökének, Jean-Rene Fourtou-nak a felesége.