Emőke
-4 °C
9 °C

Európai normáknak megfelelő jövedelmi adók

2003.10.21. 13:00
Az Országgyűlés az új adótörvényben szabályozza a külföldi munka során megszerzett jövedelmek adóztatását és közelíti a magyar jogszabályokat az Európai Gazdasági Térség normáihoz, mivel a csatlakozás után várhatóan jelentősen megnő a munkaerőmozgás hazánk és az EU között.
A tervezet szerint a munkaviszonyból származó jövedelem körébe tartoznak majd a külföldi jog szerint munkaviszonynak megfelelő jogviszony alapján megszerzett jövedelmek, amelyeket eddig a magyar jogszabály nem ismert el. Az adóterhet nem viselő járandóságok köre is növekszik azokkal a juttatásokkal, amelyeket az Európai Gazdasági Térség tagállamai is adómentesen biztosítanak a munkavállalók számára.

A becslések szerint Magyarországról 70-120 ezren keresnek majd munkát az Európai Unió tagállamaiban, az uniós országokból 60-100 ezer munkavállaló érkezése feltételezhető. Ettől azonban a szakértők nem várnak jelentős átrendeződést a munkaerőpiacon. Azokban a szakmákban, amelyek iránt az EU-ban is nagy a kereslet, gyorsabb lesz a hazai bérfelzárkózás.

A nagyobb arányú munkaerőmozgás az uniós tagállamokra sem jellemző. A közösség 200 milliós munkaerőpiacán 3-4 millió munkavállaló van, akiknek csupán 1,5-2 százalék keres más tagállamban munkát. A csatlakozás viszont kedvez a magyar munkavállalóknak, mert mert a közösség alapvető fontosságúnak tartja a foglalkoztatási szint emelését, aminek a hatása nálunk is érvényesül majd.

Egyes kutatások szerint várhatóan átlagosan évi 0,5 százalékkal emelkedik a foglalkoztatottak száma a következő években. A nemzeti fejlesztési terv viszont 1-1,5 százalékos foglalkoztatotti létszámbővülést prognosztizál. A csatlakozás után a várakozások szerint a megnövekvő tőkebeáramlás és a fokozódó beruházások hatására nő majd az új munkahelyek száma, de felerősödik a foglalkoztatotti létszám ágazatok és szakmák szerinti átrendeződése, ami munkahelyek megszűnéséhez is vezet.

A foglalkoztatás várhatóan csökken a mezőgazdaságban, lényegében stagnál majd az iparban és nő a szolgáltató szektorban. Feltételezhetően az ipari szektoron belül a húzóágazatokat az építő- és építőanyagipar jelenti. Az informatikai és távközlési beruházások is kismértékben növekednek majd a csatlakozást követően.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft