Lehel
17 °C
27 °C

Fasiszta épületkomplexumban indult útjára az alkotmányozó konferencia

2003.10.04. 14:58
A botrányairól ismert Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek alighanem még legnagyobbnak szánt húzásából, az európai alkotmányozó konferencia megnyitójából és levezényléséből is baja lesz. Az Európai Unió soros elnöke az európai alkotmány megalkotásával megbízott kormányközi konferenciát egy Mussolini által megálmodott fasiszta birodalmi épületkomplexumban indította útjára.
Róma Eur-negyedét Benito Mussolini olasz diktátor építtette a múlt század harmincas éveiben, eredetileg azzal a céllal, hogy az 1942-es világkiállításnak otthont adjon, majd az "új Róma" központjává, Mussolini fasiszta birodalmának fővárosává váljon.

A negyed nagyon gázos. Egyes részei határozottan olyanok, mintha a nácik nürnbergi propagandafilmjeiből léptek volna ki. Széles sugárutak és felvonulási terek, gigászi oszlopsorok és nyomasztó, enyhén fasisztoid szobrok állnak mindenhol, a késő császárkori Róma és a huszadik századi totalitárius birodalmak művészeti stílusát ötvözve. A kolosszális fórumokba széles lépcsősorok vezetnek fel. A sajtóközpont gigászi csarnokát mintha Terry Gilliam nyomasztó 1984-adaptációjából, a Brazilból emelték volna ki. Az egész negyed furcsán kihalt és csöndes, a csendőrség több négyzetkilométeres körzetben lezárta a környéket.

Az enyhe rossz érzést csak fokozza, hogy a rendezők láthatólag büszkék az egész feketeinges förtelemre. A sajtópakkban egy DVD és több prospektus magyarázza büszkén, hogy hol is vagyunk. Néhány hajmeresztőbb idézet: "A Fasiszta Birodalom megünneplésére és [Mussolini feketeingeseinek] római bevonulásának huszadik évfordulójára (...) létezett egy terv: egy álom, hogy építsünk egy új várost, egy új kulturális és adminisztratív központot, az Új Róma szívét, amely (...) versenyre kelne az ősi város központjával. (...) A tervezők az épületeket az örökkévalóságnak szánták, amelyek így az új római kormány székhelyévé válhatnának."

A vicces kedvű Berlusconinak egyébként már meggyűlt a baja egyszer Mussolonival. A The Spectator c. angol hetilapnak adott interjújában az olasz nemrég védelmébe vette a fasiszta vezért, mondván az nem is volt igazi diktátor, "nem öletett meg senkit", politikai ellenfeleit "csak szabadságra küldte". Később emiatt a kijelentése miatt bocsánatot kért. (Egyébként Mussolini fasizmusa tényleg nem volt Hitler Harmadik Birodalmához hasonlítható abban az értelemben, hogy gyarmati háborúikat leszámítva a feketeingesek nem voltak igazán véreskezűek, nem vezettek be olyan totalitárius és véres uralmat odahaza, mint a nácik.)

Komoly dolgok

A kormányközi konferencia egyébként elég komoly dolgokkal foglalkozik. A huszonöt állam vezetőinek részvételével megtartott találkozó az első azok közül, amelyek remélhetőleg az év végéig végső formába öntik az Európai Unió alkotmányát. Az alkotmányos tervezetet a Konvent készítette el másfél év munkával. A tervezet állandó elnököt és külügyminisztert adna az EU-nak, korlátozná a nemzeti vétót, csökkentené a végrehajtó szerv, a brüsszeli Európai Bizottság taglétszámát és növelné az Európai Parlament hatásköreit.

A tagállamok egy kisebb csoportja - az alapító hatok, plusz Nagy-Britannia, Dánia és Írország - nagyjából-egészében elégedettek a mostani tervezettel, és ezért minél gyorsabb kormányközi konferenciát akarnak, amely nem próbálja meg újrakezdeni a régi vitákat. A többiek - köztük Magyarország - egy sor kérdéssel elégedetlenek, és ezért alaposabb vitát akarnak, amely, ha kell, 2004-re is áthúzódik. Az alkotmány elfogadásának végső határideje 2004 tavasza. Életbe lépéséhez mind a 25 állam jóváhagyása szükséges.

Mint Medgyessy Péter miniszterelnök délelőtti beszédéből kiderült, Magyarország számára a következő kérdések a legfontosabbak: a tagállamok egyenlősége érvényesüljön a törvényhozással foglalkozó miniszteri tanácsokban és az Európai Bizottságban (legyen minden államnak saját biztosa); olyan európai védelmi politikát akar, amely a NATO-val együtt, nem pedig tőle függetlenül működik; csak akkor támogatja a "kétsebességes Európát" - azt az elvet, hogy egyes tagállamok szorosabb integrációra léphessenek egymással -, ha a kívülmaradók számára "felzárkóztatási programokat" indítanak; és a nemzeti kisebbségek kollektív jogai legyenek biztosítva az alkotmány első részében, az alapértékek között. Utóbbival kapcsolatban erősen kétséges, hogy egyáltalán napirendre kerül, a tagállamokat mélyen megosztó intézményi kérdések súlya és száma miatt.

A tagállamok vezetőinek délelőtti találkozója után a kormányközi konferencia délután a külügyminiszterek ülésével folytatódik. Az érdemi vita ott kezdődik meg. A miniszterelnökök és államfők a maguk részéről délelőtt csak elismételték alapálláspontjukat, és leszögezték, hogy lehetőség szerint a konferenciát az év végére be kell fejezni - de ez nem mehet a minőség rovására.