Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szeptember 11-től kampányolnak az EU ellen

2004.07.26. 09:26
Bár Chirac államfő csak a jövő év második felében bocsátaná népszavazásra az európai alkotmány kérdését, a francia jobboldal már szeptembertől megkezdi ellenkampányát. A korai kezdet akár sikert is hozhat, a francia közvélemény hagyományosan megosztott az európai kérdésekben.
Szeptember 11-én kezdik az európai alkotmány elleni kampányukat a szerződést ellenző francia euroszkeptikusok. Az alkotmányos szerződés ügyében Jacques Chirac saját pártjával szemben is meghátrálásra kényszerült - a népszavazást korábban ellenző államfő a július 14-i nemzeti ünnepen végül ígéretet tett a kérdés 2005 második felében történő megszavaztatására.

Az euroszkeptikus nacionalista pártok - élükön az Európai Parlamentbe is bekerült Philippe de Villiers Mozgalom Franciaországért (MPF) nevű pártjával már idén szeptemberben megkezdik az alkotmányt ellenző kampányukat. Ez komoly veszélyeket rejt magában, hiszen a szerződés támogatói csak csekély többséget élveznek. Franciaországban amúgy is kiegyenlített a szorosabb integrációt pártolók és az EU-ellenesek tábora, a maastrichti szerződést is csak a minimális, 51:49 arányban fogadták el a választók.

A jobboldal Franciaország nemzeti szuverenitását és az ország vezető szerepét félti.

Az alkotmányos szerződést hosszas viták és egy kudarcot valló EU-csúcs után idén június 18-án