Emília
18 °C
26 °C

Szeptember 11-től kampányolnak az EU ellen

2004.07.26. 09:26
Bár Chirac államfő csak a jövő év második felében bocsátaná népszavazásra az európai alkotmány kérdését, a francia jobboldal már szeptembertől megkezdi ellenkampányát. A korai kezdet akár sikert is hozhat, a francia közvélemény hagyományosan megosztott az európai kérdésekben.
Szeptember 11-én kezdik az európai alkotmány elleni kampányukat a szerződést ellenző francia euroszkeptikusok. Az alkotmányos szerződés ügyében Jacques Chirac saját pártjával szemben is meghátrálásra kényszerült - a népszavazást korábban ellenző államfő a július 14-i nemzeti ünnepen végül ígéretet tett a kérdés 2005 második felében történő megszavaztatására.

Az euroszkeptikus nacionalista pártok - élükön az Európai Parlamentbe is bekerült Philippe de Villiers Mozgalom Franciaországért (MPF) nevű pártjával már idén szeptemberben megkezdik az alkotmányt ellenző kampányukat. Ez komoly veszélyeket rejt magában, hiszen a szerződés támogatói csak csekély többséget élveznek. Franciaországban amúgy is kiegyenlített a szorosabb integrációt pártolók és az EU-ellenesek tábora, a maastrichti szerződést is csak a minimális, 51:49 arányban fogadták el a választók.

A jobboldal Franciaország nemzeti szuverenitását és az ország vezető szerepét félti.

Az alkotmányos szerződést hosszas viták és egy kudarcot valló EU-csúcs után idén június 18-án