Csongor
0 °C
9 °C

Késhet az euró Szlovákiában és Lengyelországban

2004.01.12. 10:07
Szlovákiában a nyugdíjreform, Lengyelországban az erős gazdasági alapok megteremtése miatt késhet az euró bevezetése. Pozsonyban 2009, Varsóban 2010 az illetékesek által az elmúlt napokban megjelölt dátum.
Szlovákiában a nyugdíjreform okozta hiány miatt 2009-re tolódhat az euró bevezetése, Lengyelország számára pedig a varsói jegybank monetáris politikai tanácsának új tagja szerint 2010 a reális dátum.

Szlovákiában egy évet késhet

Szlovákiában a nyugdíjreform finanszírozása miatt egy évet késhet az euró bevezetése - írta a Financial Times. A társadalombiztosítási igazgatóságnak már tavaly 2,15 milliárd koronás deficitje volt, s ha jövőre az elfogadott törvény értelmében a munkavállalók egy része nyugdíjbefizetésének felét, azaz a bruttó bér 9 százalékát a 2005-től működő magán nyugdíjpénztárakba fizeti be, tovább nő az állami nyugdíjalapok hiánya.

A reform értelmében 2005-től a munkapiacra újonnan lépők számára kötelező lesz a magán-nyugdíjpénztári tagság, a többieknek pedig 18 hónapjuk van arra, hogy eldöntsék: belépnek-e, vagy sem. A munkaügyi tárca szóvivője közölte: becslésük szerint a munkavállalók mintegy fele választja majd a belépést, ami évi 15 milliárd korona bevételt jelent a magán nyugdíjpénztáraknak, s ugyanekkora kiesést az államkasszának.

A kormány ugyan korábban 65 milliárd koronát különített el a privatizációs bevételekből a nyugdíjrendszer átalakításának finanszírozására, a munkaügyi minisztérium adatai szerint azonban 2020-ig legalább további 100 milliárd korona volna szükséges. Mindez legalább a bruttó hazai termék (GDP) 1 százalékával növeli az államháztartási hiányt, így Szlovákia a tervezett 2008 helyett csak 2009-ben lesz képes bevezetni az eurót - állítja a brit lap. Az eurózónához csatlakozás feltétele ugyanis, hogy az államháztartási hiány ne lépje túl a GDP 3 százalékát. Az idei költségvetés egyébként 3,9 százalékos hiánnyal számol.

Két év lehet a lengyel késés

Lengyelországnak a kormány által tervezett 2008 helyett csak 2010-ben kellene csatlakoznia az eurózónához Stanislaw Nieckarz volt lengyel pénzügyminiszter, a jegybank újonnan megválasztott monetáris politikai tanácsának tagja szerint. Az országnak ugyanis nemcsak a maastrichti feltételeknek kell megfelelnie, de erős gazdasági alapokat is kell teremtenie. Elképzelhetetlennek tartom az eurózónába való belépést 20 százalék körüli munkanélküliséggel - tette hozzá. (Jelenleg 18 százalékos a ráta.)

A most 5,25 százalékos irányadó jegybanki kamatot addig fokozatosan az euróövezet - jelenleg 2 százalékos - kamatának szintjére kell csökkenteni. Az infláció novemberben 1,6 százalék volt, és a jegybank ez évre 2,5 százalékos célt tűzött ki, de a szakértők többsége kisebb ütemre számít.