Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Túl hidegek az euróbankók?

2006.10.29. 07:47
"Túl hideg képet ad Európáról" az euró bankjegyek jelenleg forgalomban lévő sorozata - panaszolták fel az Európai Parlament pénzügyi bizottságának tagjai.

A megjegyzést az Európai Központi Bankról (EKB) szóló jelentés tartalmazza, amelyet az EP pénzügyi bizottságának elnöke, egy francia szocialista képviselőnő írt alá. Annak következtében, hogy élő személyek, igazi tájak vagy műemlékek ábrázolását megtiltották rajtuk, a bankjegyek első nemzedéke szerepet játszik abban, hogy "az európaiak távolságot tartanak az eurótól" - olvasható a hivatalos jelentés szövegében.

Ezért az Európai Parlament arra hívta fel az EKB-t, hogy "konszenzust élvező élő személyeket, tájakat, európai emberi alkotásokat és személyiségeket" tüntessen fel a bankjegyek következő nemzedékén, és első lépésként terjessze az EP elé ezzel kapcsolatos elgondolásait. Az első euró bankjegyeket 2002. január elsején hozták forgalomba. Megtervezésük idején a tagállamok úgy határoztak, hogy - elkerülendő a vitákat az ábrázolandó személyek, tájak vagy építmények kiválasztásáról - a bankók rajzolata legyen személytelen és ne legyen szerepeljen rajtuk konkrét személy, épület vagy táj.

Így ugyan senki sem sértődhet meg, viszont senki nem ismerhet fel rajtuk szívéhez közel álló hírességet, építményt vagy vidéket. Az eurós fém váltópénz tekintetében a helyzet annyiban más, hogy bár az érem egyik oldala azonos, a másik "nemzeti", személyt vagy nemzeti jelképet ábrázol.