Olivér
4 °C
8 °C

Könnyített eurókritériumok?

2004.07.29. 08:14
Miután a jelenlegi tagok közül is többeknek gondot okoz a maastrichti kritériumok, elsősorban a három százalékos államháztartási hiány betartása, a magyar kormány bekapcsolódna abba vitába, mely az eurózóna szabályainak enyhítéséről szól.
Óvatos puhatolózásokba kezdett a kormányzat arról, hogy nem lehetne-e enyhíteni az euróátvétel szigorú maastrichti államháztartási kritériumait. Az EU hivatalos fórumain ugyan eddig formálisan még nem került napirendre a maastrichti kritériumok, illetve a stabilitási paktum előírásainak a felülvizsgálata, de a háttérben már jó ideje zajlik egy gondolkodási folyamat a szabályok esetleges megváltoztatásáról, s ebbe most bekapcsolódik Magyarország is.

Visegrádi koalíció

Draskovics Tibor pénzügyminiszter a Külügyminisztériumban tartott nagyköveti értekezleten arról beszélt, hogy Magyarország ugyan egyedül nem tudja befolyásolni a maastrichti kritériumok reformfolyamatát, de bizonyos részletkérdésekben szerinte koalíciók szervezhetőek a magyar álláspont támogatására. Lapunk értesülései szerint elsősorban az euró bevezetésének felté-teleit hazánkhoz hasonlóan nehezen teljesítő Lengyel- és Csehország jöhet számításba, de ez távolról sem csupán az új tagok ügye: valójában a stabilitási paktum 3 százalékos deficitplafonját éveken át teljesíteni képtelen Német- és Franciaország esete indította el az informális gondolkodási folyamatot, amit az olasz pénzügyminiszter is támogatott.

Előbb tartsák be a mostani szabályokat

Magyarország számára mindazonáltal a brit megközelítés a legszimpatikusabb. Eszerint a szabályokat szigorúan be kell tartani, s csak így szabad elgondolkodni a megváltoztatásukról. Nem annyira az euróátvételi szabályok vagy a stabilitási paktum felülírásáról lenne szó a budapesti megközelítés szerint, mint inkább a kiegészítésükről, pótlólagos kisegítő szabályok megteremtéséről. Nem mindegy ugyanis, hogy a 3 százalékos államháztartási hiány túlfogyasztásból adódik-e, vagy például azért, mert egy ország évente a GDP 1,5 százalékát kénytelen autópálya-építésre fordítani a szocializmus idején elmaradt beruházások egyfajta pótlásaként.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?