Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Későbbre tolható a 2008-as euróbevezetés?

2004.01.09. 10:09
Növelheti a befektetői bizalmat a kormány óvatos visszatáncolása az euró bevezetésének erőltetettnek tűnő 2008-as céldátumától. Gazdasági elemzők szerint a későbbi eurócsatlakozásnak nagyobb a realitása, a döntés végső soron elősegítheti a pénzügyi válság elkerülését.
A piaci elemzők eltérően vélekednek a miniszterelnöknek az euró 2008-as bevezetéséről szóló szerdai kijelentéséről. Draskovics Tipbor pénzügyminiszteri kinevezését bejelentve a kormányfő megjegyezte, hogy a tárca új vezetőjét az erócsatlakozás "újragondolására" is felhatalmazta. Némelyek szerint egyértelműen kiolvasható ebből az eddigi céldátum mögüli kihátrálás szándéka.

Kerülnék a látszatot

Igaz, ezt óvatosan teszi a kormány, nem szeretné azt a látszatot kelteni, hogy feladta a 2008-as dátumot, mivel ez rossz jelzés lenne az állampapírpiacnak. Más megítélés szerint a nyáron meghirdetett eurócsatlakozási menetrend megfelelő és nem kell felülvizsgálni, hanem ezen az úton kell haladni. Így kifejezetten kedvezőtlen lenne a hatása, ha egy későbbi csatlakozáshoz alakítanának ki költségvetési pályát.

A 2008-as eurócsatlakozás felülvizsgálata és eltolása a piacokra hosszú távon nyugtatólag hathat, ha a kormány ezzel a realitás talajára tér vissza - értékelte a Napi Gazdaságnak Szentiványi Nóra, a JP Morgan londoni elemzője. A kormánynak egyúttal felül kellene vizsgálnia a 2004-es államháztartási hányra vonatkozó prognózisát is - legalább 1 százalékkal emelve azt -, ez erősítené a piac bizalmát.

Megvalósíthatatlan a radikális reform

A JP Morgan véleménye szerint a radikális költségvetési reformok véghezvitele politikailag megvalósíthatatlan; jobb stratégia kevésbé ambiciózus célok kitűzése, mintsem ragaszkodni az irreális célokhoz, majd a túlköltekezés miatt bizalmi válságba sodródni.

Az euróbevezetés 2008-as céldátumának a kitolása egy-két évvel sajátos helyzetet okozhat a pénzügyi piacokon - véli Jankovics László, a Debreceni Egyetem oktatója. A hosszú lejáratú állampapírok hozamának növekedése és némi forintgyengülés Jankovics szerint elkerülhetetlen a lépés hatására, de a piaci pszichológiától függően ennél sokkal veszélyesebb következmények is előfordulhatnak.

Elkerülhető a pénzügyi válság

Ha bizonyos piaci szereplők a halasztásban a kormányzati realitásérzék helyreállítását látják majd és újfent hisznek abban, hogy az új - teljesíthetőbb, mert kevésbé ambiciózus - makrogazdasági pálya most már nem lesz felrúgható, akkor talán elkerülhető a klasszikus pénzügyi válság.

Amennyiben a hitelesség teljes elvesztéseként értékelik a kelet-közép-európai térségben érdekelt alapkezelők a döntést, akkor sajnos csak az az izgalmas kérdés marad, hogy a tőkemenekülés hatására vajon a sáv gyengébb szélén meg tudja-e védeni a jegybank a forintot. Mindez nagymértékben függ a Pénzügyminisztérium kommunikációjától, valamint az új miniszter középtávú gazdaságpolitikai stratégiájáról - véli Jankovics.