Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Boldogan szabadulnak meg a bosszantó eurócentektől

2004.07.05. 09:32
Hollandia és Belgium valószínűleg rövidesen kivonja a forgalomból az egy és két centes euróérméket, az árakat a kerekítés szabálya szerinti ötcentes végződésűre csökkentik, vagy emelik. A bankok várhatóan eurómilliókat fognak megtakarítani, mivel csökken a váltópénz-készletezési és -kezelési költség.
Hollandia és Belgium valószínűleg rövidesen kivonja a forgalomból az egy és két centes euróérméket, mivel azok "semmi másra nem jók, mint a vevők és az eladók bosszantására".

A Holland Központi Bank, kereskedelmi bankok, fogyasztói- és kereskedelmi szervezetek a múlt héten megállapodtak abban, hogy szeptember 1-jével megszüntetik ezeknek az aprópénzeknek a használatát, az árakat a kerekítés szabálya szerinti ötcentes végződésűre csökkentik, vagy emelik. Az intézkedés nem kötelező érvényű, de arra számítanak, hogy az üzletek 90 százaléka önként élni fog a lehetőséggel.

A bankok sokat nyernek

Sajtóhírek szerint Belgiumban is hasonló lépést fontolgatnak, ott a végső döntés őszre várható. A hollandok már túl vannak egy kísérleti perióduson: Woerden városában a fogyasztók négyötöde boldogan szabadult meg az apró érméktől. Az üzlettulajdonosok és a bankok várhatóan eurómilliókat fognak megtakarítani, mivel csökken a váltópénz-készletezési- és -kezelési költségük.

Finnországban már az euró 2002. január 1-jei bevezetése pillanatától kerekített árakat alkalmaznak, és Olaszországban is erős a nyomás ebbe az irányba.

Hivatalos marad, legfeljebb nem használják

Mindazonáltal egyetlen tagállam sem dönthet saját hatáskörben valamely pénzegység megszüntetéséről: ez a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank kompetenciájába tartozik. Ha nem is használnak bizonyos címleteket egyes országokban, ettől azok még hivatalos fizetőeszközök maradnak.