Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Boldogan szabadulnak meg a bosszantó eurócentektől

2004.07.05. 09:32
Hollandia és Belgium valószínűleg rövidesen kivonja a forgalomból az egy és két centes euróérméket, az árakat a kerekítés szabálya szerinti ötcentes végződésűre csökkentik, vagy emelik. A bankok várhatóan eurómilliókat fognak megtakarítani, mivel csökken a váltópénz-készletezési és -kezelési költség.
Hollandia és Belgium valószínűleg rövidesen kivonja a forgalomból az egy és két centes euróérméket, mivel azok "semmi másra nem jók, mint a vevők és az eladók bosszantására".

A Holland Központi Bank, kereskedelmi bankok, fogyasztói- és kereskedelmi szervezetek a múlt héten megállapodtak abban, hogy szeptember 1-jével megszüntetik ezeknek az aprópénzeknek a használatát, az árakat a kerekítés szabálya szerinti ötcentes végződésűre csökkentik, vagy emelik. Az intézkedés nem kötelező érvényű, de arra számítanak, hogy az üzletek 90 százaléka önként élni fog a lehetőséggel.

A bankok sokat nyernek

Sajtóhírek szerint Belgiumban is hasonló lépést fontolgatnak, ott a végső döntés őszre várható. A hollandok már túl vannak egy kísérleti perióduson: Woerden városában a fogyasztók négyötöde boldogan szabadult meg az apró érméktől. Az üzlettulajdonosok és a bankok várhatóan eurómilliókat fognak megtakarítani, mivel csökken a váltópénz-készletezési- és -kezelési költségük.

Finnországban már az euró 2002. január 1-jei bevezetése pillanatától kerekített árakat alkalmaznak, és Olaszországban is erős a nyomás ebbe az irányba.

Hivatalos marad, legfeljebb nem használják

Mindazonáltal egyetlen tagállam sem dönthet saját hatáskörben valamely pénzegység megszüntetéséről: ez a frankfurti székhelyű Európai Központi Bank kompetenciájába tartozik. Ha nem is használnak bizonyos címleteket egyes országokban, ettől azok még hivatalos fizetőeszközök maradnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!