Alfréd
-2 °C
2 °C

Eurostat-botrány: Prodi alatt is folytatódtak a visszaélések

2003.10.28. 15:04
A jelenlegi, Romano Prodi által vezetett Európai Bizottság hivatali ideje alatt is folytatódott a szabálytalan gazdálkodás az Eurostatnál - állítja az Eu Observer. A szervezet és több uniós főigazgatóság a tenderszabályok megkerülésével adott több tízmillió eurós megbízásokat az általuk kedvelt cégeknek.
Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke azzal védte meg magát és a bizottság tagjait az európai statisztikai hivatalnál (Eurostat) feltárt visszaélések miatt indított vizsgálat során, hogy az ő elnöksége idején nem történtek visszaélések, csak az előző, Jacques Santer által vezetett bizottság 1999-ig tartó hivatali ideje alatt. Az EU Observer birtokába jutott legfrissebb információk azonban cáfolják a bizottsági elnök állítását.

A Prodi-bizottság alatt is folytatódott a csalás

Az internetes hírportál az Európai Bizottság belső könyvvizsgáló szerve, az IAS jelentésére hivatkozva azt állítja, hogy az Eurostat és több főigazgatóság (Directorate General, DG) még 2002-ben is a versenyszabályok megkerülésével adott megbízásokat bizonyos cégeknek. Az IAS 400, 1999 és 2002 között kötött szerződést vizsgált meg, és ennek eredményéről számolt be hétfőn az Európai Parlament költségvetési bizottságának.

A jelentés szerint az Eurostat azzal szegte meg az uniós szabályokat, hogy a kötelező tenderkiírás nélkül kötött szerződéseket külső cégekkel, vagy csak korlátozott számú céget engedett a tendereken versenyeni. Az IAS megemlíti azt is, hogy bizottság szervei akadályozták a könyvvizsgálókat munkájuk során. Emiatt csak nehezen vagy egyáltalán nem tudtak hozzáférni sok, az ügy szempontjából kulcsfontosságú irathoz, feljegyzéshez és információhoz.

Az EU Observer szerint a visszaélésekről szóló jelentést a lehető legrosszabbkor tették közzé. Három olyan hét van ugyanis egész évben, amikor az Európai Parlament nem ülésezik, és a mostani az egyik. Paulo Casaca szocialista képviselő szerint ezt az Európai Bizottság szándékosan időzített így.

Protekció az Eurostat kedvenceinek

Az Eurostat által a tenderek során kifizetett összegeket tekintve feltűnőek az aránytalanságok. A vizsgálat eredményei szerint az 1996 és 2002 közötti időszakban az öt legnagyobb értékű megbízást elnyerő cég összesen 129 millió eurót kapott, ami az összes, megpályáztatott megbízás értékének 38,1 százaléka.

Ezek között egy cég, amelyik jelenleg a francia állammal áll perben, az általa elnyert összeg 44 százalékát úgy kapta meg, hogy vetélytárs nélkül pályázhatott a tenderen.

A titokzatos "AE"

A visszaélésekben nem csak az Eurostat érintett. 1997 és 2003 között több, mint 50 millió eurót kapott egy, a jelentésben csak "AE" néven említett cég - bármiféle versenyeztetés nélkül. Ez a vállalat biztosította az Európai Unión kívüli, pédául az afrikai, Karib-tengeri és Csendes-óceáni (ACP) országokban folytatott statisztikai vizsgálatok technikai feltételeit.

Ebből az összegből 20 milliót az Eurostat, 35 milliót viszont az Európai Bizottság humanitárius szervezete, a EuropeAid Co-operation Office (AIDCO) folyósított, amelyet egy öt európai biztosból álló testület felügyel, amelynek tagjai: Chris Patten külügyi biztos, Poul Nelson fejlesztésért és humanitárius segélyélyekért felelős biztos, Günter Verheugen bővítési biztos, valamint Pascal Lamy kereskedelmi és Pedro Solbes gazdasági és pénzügyi főbiztos.

Emellett egy szinte elenyésző összeget, százezer eurót Michel Barnier főbiztos által felügyelt régiókért felelős főigazgatóság fizetett ki a cégnek. Az IAS több olyan főigazgatóság tevékénységét is vizsgálta, amelyek megbízásokat adtak az Eurostattal kapcsolatban álló vállalatoknak.

Solbes vigye el a balhét?

Jens Peter Bonde, az Európai Parlament dán képviselője, a Demokráciák és Sokrétűség Európája (EDD) pártcsoport tagja az EU Observernek azt nyilatkozta: a jelentés alapján "egyértelmű, hogy Solbes nem adott utasítást a rendszer megtisztítására", amit pedig már 1998 óta nyíltan kritizáltak.

Ezért Bonde és pártja távozásra szólítja fel a pénzügyi és gazdasági főbiztost: "Solbes-nak kellene vállalnia a politikai felelősséget, és le kellene mondania." Ezt a véleményét több más euróai parlamenti képviselő is osztja. A legnagyobb EP-pártok, az Európai Néppárt és a szocialisták azonban egyelőre nem követelik a fejét senkinek. Inkább kitartanak amellett, hogy a jelenlegi bizottság hajtsa végre a tervezett reformokat.

Hogy az ügynek mi lesz a folytatása, az valószínűleg csak a jövő héten dől el: az Európai Parlament költségvetési bizottsága ugyanis csak akkor ül össze legközelebb, hogy megtárgyalja az IAS jelentését.