Endre, Elek
17 °C
30 °C

Az Európai Számvevőszék

2003.09.19. 14:24
Az intézmény 1977-ben kezdte meg működését és 1992, a Maastrichti szerződés óta önálló, független szerv. Tevékenységének egyre nagyobb jelentősége van, mivel az Unió bevételeinek és kiadásainak fokozatos növekedése miatt egyre fontosabb ezek átláthatósága.

Legfontosabb feladata a közös költségvetés végrehajtásának ellenőrzése. Folyamatosan figyelemmel kíséri és átvilágítja az EU teljes könnyvitelét, éves tevékenységéről jelentésben számol be és igény szerint külön jelentést készíthet bármelyik uniós intézmény pénzügyi tevékenységéről. Az intézmények bármilyen pénzügyi kérdéseben kikérhetik segítségét, a pénzügyi szabályozással kapcsolatos döntésekben pedig kötelező a Számvevőszékkel konzultálniuk.

Pénzügyi ellenőrző tevékenysége kiterjed az EU minden kiadására és bevételére, beleértve a segélyek és pályázati pénzek felhasználását. Ezeknek nem csak jogszerűségét, hanem gazdaságosságát is vizsgálja.

A szervezetbe minden tagállam egy tagot jelöl, akiket az Európai Unió Tanácsa nevez ki. Megbízatásuk 6 évre szól, elnököt maguk közül választanak 3 évre. Székhelye Luxemburgban található.