Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Jön az európai adó

2003.10.07. 15:28
Egységes európai adó bevezetését tervezi az Európai Bizottság, amely most látott hozzá a következő, 2007-2013 közötti költségvetési időszakra vonatkozó tervek előkészítéséhez. Az új adó bevezetése mellett határozni kell majd az uniós források elosztásáról is, mivel az újonnan csatlakozó országok megváltoztatják a közösség pénzügyi egyensúlyát.
Az Európai Unió büdzséjét, amely éves szintet több, mint százmilliárd eurót tesz ki, teljes egészében újratárgyalják 2006-ig, a következő hétéves költségvetési időszakra készülve. A közösség forrásait részben most is adókból finanszírozták, de ezeket nem közvetlenül vetik ki, hanem a tagállamok fizetik be a közös kasszába. Emiatt az unió bevételei jórészt átláthatatlanok, egyedül az ÁFA-ról lehet pontosan tudni, hogy mennyi bevétel származik belőle.

Az egységes közösségi adó bevezetését Michaele Schreyer, az Európai Bizottság költségvetési biztosa javasolta még nyár elején az alkotmányozó konventnek. A terv megvalósításának első konkrét lépéseit most készíti elő a Bizottság. A tervek szerint november végére elkészülő adójavaslatról az eupolitix.com hírportál közölt részleteket a testülettől szerzett információk alapján.

h i r d e t é s
Az internetes lapnak az egyik meg nem nevezett bizottsági hivatalnok megerősítette, hogy az új adót európai szinten egységesen, harmonizálva készülnek bevezetni, hogy teljes egészében az EU saját forrása legyen, így a tagállamok költségvetésének közbeiktatása nélkül, egyenesen az uniós kasszába befolyó bevétel lesz.

A másik financiális kérdés, amelynek rendezése a bizottságban napirenden van, az uniós források újraelosztása a bővítés után. Ez a nagy, nettó befizető államokat érinti, akiktől további pénzeket kell átcsoportosítani az újonnan csatlakozó tagállamok javára. Az europolitix.com szerint ez Nagy-Britanniát kedvezőtlenül érinti, mivel a szigetország nem számíthat a továbbiakban azokra a visszatérítésekre, amelyeket a nyolcvanas évek közepe óta kaptak azért, mert befizetéseikhez képest aránytalanul keveset kaptak vissza a Közös Agrárpolitika forrásaiból. A helyzet két éve a visszájára fordult, amikor az ország nettó befizetőből haszonélvezővé vált a kompenzációs juttatások miatt.

Az Európai Bizottság ezt a helyzetet azzal szeretné megoldani, hogy egy automatikusan működő pénzügyi mechanizmust dolgoz ki, amely folyamatosan kiegyensúlyozná a nettó befizetések és kifizetések arányát. Ettől azt várják, hogy könnyítené a nagy befizető államokra nehezedő terheket, amelyek miatt azok rendszeresen nemtetszésüket fejezik ki, mint például az unió forrásainak negyedét álló Németország. A készülő tervezetet a bizottság november második felében készül nyilvánosságra hozni, majd a decemberi csúcsértekezleten vitatják meg az uniós országok vezetői.