Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Hetvenöt fővárosban szavazhatnak a magyarok

2004.03.09. 09:43
Több tucatnyi külföldi fővárosban, köztük olyan egzotikus helyeken, mint Bagdad, Ulánbátor és Kuala Lumpur is szavazhatnak a magyar állampolgárok az európai parlamenti választásokon. A várható választási részvétel alapján a külügyminisztérium hetvenöt követségre küldte meg a választásokkal kapcsolatos iratokat.
Hetvenöt külföldi fővárosba tervezi megküldeni az európai parlamenti választásokkal kapcsolatos iratokat a külügyminisztérium - értesült a Népszabadság. A napilap értesülései szerint ez esetben hetvenöt külképviseletre küldenének négytagú választási bizottságokat a szavazás felügyeletére.

A parlamenti pártok hosszas vita után egyeztek meg a bizottságok létszámáról, melyek így három szavazatszámlálóból és egy póttagból állnak majd. A választások költségvetéséből 355 millió forintot szántak a külföldi követségeken rendezett szavazás lebonyolítására.

A négytagú bizottságok mellett a választásokon induló valamennyi párt küldhet megfigyelőket a szavazásokra, ennek költségét azonban a szervezeteknek kell állnia - írja a Népszabadság. A napilap értesülései szerint a várható választási részvétel alapján többek között Abu-Dzabiban, Buenos Airesben, Bangkokban, Bagdadban, Havannában, Damaszkuszban, Kisinyovban, de még Kuala Lumpurban és Ulánbátorban is szavazást tartanak az EP-választás napján.