Emőke
-4 °C
9 °C

Júniusig alszik az evaügy

Nyárig várhatóan nem sok minden fog történni az Európai Unió által kifogásolt egyszerűsített vállalkozási adó ügyében, mert a Pénzügyminisztérium leghamarabb május végén tud terveket készíteni a kért változtatásokra. Az illetékes uniós bizottság azonban júniusban ülésezik legközelebb.
Mint arról a múlt héten hosszan cikkeztek a lapok, az Európai Bizottság - az EU végrehajtó szerve - adóügyi illetékesei kifogást emeltek a magyarországi egyszerűsített vállalkozási adóval szemben. A bizottságiak konkrétan az Áfa-részt kifogásolják, méghozzá azért, mert az eva-rendszerben a hasonló adókategóriába eső vállalkozók gyakran különböző Áfa-részt fizetnek be. Ez sérti az uniós versenyszabályokat.

Korábban spekulációk hangzottak el azzal kapcsolatban, hogy a probléma ott van, hogy az Áfa közösségi adó, és az eva megrövidíti az EU-t - az evázás miatt kevesebb az Áfa-bevétel. A Pénzügyminisztérium azonban a múlt héten kiadott egy közleményt, ami szerint az eva bevezetése előzetes számítások szerint egyáltalán nem csökkenti az állam - és így az EU - Áfa-bevételeit. Az illetékes európai bizottsági szóvivő az Indexnek megerősítette, hogy őket egyedül az aggasztja, hogy az eva versenyszabályokat sért.

Eredetileg az volt az elképzelés, hogy a magyaroknak május második felére kell elkészíteniük a terveket az eva átalakítására, mert az illetékes uniós testület, az áfabizottság, akkor ülésezik. Valójában azonban az áfabizottság legközelebbi ülése május 13-án lesz, akkor viszont nem lesz szó az eváról. Már csak azért sem, mert a PM leghamarabb a hónap végére tudja előkészíteni az eva reformját: akkorra érkezik be ugyanis a minisztériumba az összes szükséges adat az adóbevételekről. A legközelebbi áfabizottsági ülés júniusban lesz, így itteni illetékesek szerint evaügyben a nyárig már nem lesz izgalom - legalábbis Brüsszelben.